ЦИК потвърди: Машините не са сертифицирани, затова няма как да се гласува с тях (РЕШЕНИЕ)

2341
ЦИК потвърди: Машините не са сертифицирани, затова няма как да се гласува с тях (РЕШЕНИЕ)
Снимка: БГНЕС

На местните избори да се гласува само с хартиени бюлетини, реши Централната избирателна комисия тази вечер. Решението бе взето с 12 гласа "за" и 2 "против" - Любомир Георгиев и Цветозар Томов - квота на ДБ.

Предложението бе внесено от Емил Войнов от квотата на БСП в комисията. Той предложи машинното гласуване да отпадне за местните избори и се аргументира с постъпило съобщение от Министерството на електронното управление, в което се посочва, че процесът по сертифициране на машините не е завършен.

Ето и пълното съобщение за решението, публикувано на страницата на ЦИК:

Още: ДАНСwithme23: Протест пред ЦИК срещу отмяната на машинното гласуване утре

В Централната избирателна комисия е получена информация от Държавна агенция „Национална сигурност“ с вх. № МИ-23-141/26.10.2023 г. Допълнително е получена информация от министъра на електронното управление на проведена съвместна среща на 27 октомври 2023 г. при председателя на 49-то Народното събрание с участието на представители на парламентарните групи. Постъпило е и писмо от министъра на електронното управление с вх. № МИ-04-72 от 27 октомври 2023 г. относно удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 ИК и изискванията на техническата спецификация. С него Централната избирателна комисия е уведомена, че към настоящия момент все още не е издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213а от Изборния кодекс.

Съгласно чл. 213а, ал. 2 ИК Министерството на електронното управление съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 ИК и изискванията на техническата спецификация по методика, утвърдена от министъра на електронното управление, председателя на Българския институт по метрология и председателя на управителния съвет на Българския институт за стандартизация.

Съответствието на устройствата за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 ИК и изискванията на техническата спецификация, включително и с принципите по чл. 3 ИК се удостоверява с решение на Министерството на електронното управление, Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология. Наличието на такова решение е задължително условие за провеждане на машинно гласуване, както и за гарантиране на сигурността при осигуряването на всеобщо, равно и пряко избирателно право на избирателите.

Предвид горното, както и липсата на решение по чл. 213а, ал. 2 ИК с оглед невъзможността за обезпечаване на избирателните секции с устройства за машинно гласуване, удостоверени по реда на чл. 213а, ал. 2 ИК и на основание чл. 57, ал. 1 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Още: Местни избори 2023 г.: Как ще гласуваме с хартиена бюлетина? (ВИДЕО)

Р Е Ш И:

На изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023 г., както и на евентуален втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023 г. гласуването във всички избирателни секции се произвежда само с хартиени бюлетини.

Председател: Камелия Нейкова

Секретар: Севинч Солакова

Още: Изборен експерт: Без машини на местния вот

ЕВ/МБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика