ЦИК съкрати двойно секциите с две машини спрямо предходните избори

1735
ЦИК съкрати двойно секциите с две машини спрямо предходните избори
Снимка: БГНЕС

Почти два пъти по-малко секции с две машини ще има на парламентарните избори на 2 октомври спрямо последния вот, реши Централната избирателна комисия (ЦИК) на днешното си заседание.

В страната с машини ще се гласува в 9363 избирателни секции, от които в 1108 секции ще има по две устройства. Такова решение одобри Централната избирателна комисия (ЦИК) на днешното си заседание за предстоящите парламентарни избори на 2 октомври.
На миналите избори – на 14 ноември 2021 г., секциите с две устройства бяха почти двойно повече – 2119. Тогава комисарите бяха преценили, че местата за гласуване, в които са се явили поне 320 избиратели, трябва да бъдат снабдени с две машини, за да се избегнат опашките. Сега минималната бройка на гласувалите избиратели беше качена на 349 и затова секциите с две устройства стават по-малко. Причината, както обясни членът на ЦИК Емил Войнов, е, че миналият вот беше едновременно за президент и парламент, което го правеше по-сложен, а сегашният е само за депутати.
В чужбина ще бъдат отворени 289 секции с машинно гласуване, от които 233 ще бъдат снабдени с по две устройства.Почти два пъти по-малко секции с две машини ще има на парламентарните избори на 2 октомври спрямо последния вот, реши Централната избирателна комисия (ЦИК) на днешното си заседание.

У нас с машини ще се гласува в 9363 избирателни секции, от които в 1108 ще има по две устройства. На миналите избори – на 14 ноември 2021 г., секциите с по две машини бяха почти двойно повече – 2119.

Тогава от ЦИК бяха решили, че местата за гласуване, в които са се явили поне 320 избиратели, трябва да бъдат снабдени с две устройства, за да се избегнат опашките. Сега минималният брой избиратели бе повишен до 349 и затова секциите с две устройства стават по-малко. Причината, както обясни членът на ЦИК Емил Войнов, е, че миналият вот беше едновременно за президент и парламент, което го правеше "по-сложен", а сегашният е само за депутати, пише в. "Сега".

В чужбина ще бъдат отворени 289 секции с машинно гласуване, от които 233 ще бъдат снабдени с по две устройства.

ОЩЕ: Вижте до кога може да поискате да гласувате по настоящ адрес

Припомняме, че 24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите в срок. По-късно изборните комисари заличиха регистрацията на една от коалициите – „Дух и традиции“, защото е имала по-малко от изискваните 2500 подписа на избиратели. До 27 август всяка регистрирана коалиция може да заяви промени в състава си.

Българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване зад граница от 17 август в електронен формат, като срокът изтича на 6 септември в 00:00 ч. българско време.

До 17 септември избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък за предсрочния парламентарен вот на 2 октомври по настоящ адрес.

Колко гласа ще трябват за един депутат в различните области и защо?

В последните дни оживено се дискутира въпросът с разминаването на броя мандати за различните области в страната и населението в тях. На...

Необходимият брой машини за гласуване - 12 837 на брой, са налични и достатъчни, за да бъдат произведени изборите, обявиха от ЦИК на 8 август. Вотът ще струва 70,5 млн. лв., като 10 млн. ще са за бюджета на комисията.

ОЩЕ: ЦИК обясни за "мъртвите души": Подкрепяш партийна подписка и умираш след две седмици

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика