ЦИК успокои: Готови сме за изборите (ВИДЕО)

1834
ЦИК успокои: Готови сме за изборите (ВИДЕО)

Институциите са готови за предстоящите на 26 март избори. Работим спокойно, сроковете се спазват. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева след среща с Обществения съвет към изборната администрация, представители на правителството, МВнР, МВР, прокуратурата, ДАНС и ГРАО.

По думите ѝ на срещата е била обсъдена организацията за превенция на изборните нарушения, подготовката на списъците, квалификацията на членовете на секциите. От МВР и ВКП дали заявка, че ще приложат необходимите мерки срещу купуването на гласове, като ще се работи целенасочено с уязвимите групи, както и със стари познайници на полицията в търговията с гласове.

ДОСТ ще обжалва решението за спиране на предизборния клип с Гьокче

"Обединение ДОСТ" ще обжалва пред Върховния административен съд решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за спиране на предиз...

От думите ѝ стана ясно, че вътрешният министър е излязъл с решение за неутралитет на органите на реда.

Председателят на Обществения съвет Румяна Дечева призова от своя страна партиите да изпращат по-подготвени хора за членове на СИК. По думите ѝ човек, който няма никаква представа от изборния процес, не може да се подготви в рамките на 3 часа обучение. 

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди, че българи зад граница са атакували във ВАС решението за местата за разкриване на секции в чужбина. Жалбите са за САЩ и Германия. От ЦИК уточниха, че в Германия не е имало възможност за разкриване на по-голям брой места за гласуване, тъй като немските власти са разрешили урни да се носят само в дипломатическите ни предстартовата. За САЩ пък като страна извън ЕС Изборният кодекс поставя таван от 35 секции. Конкретните им места били определени по предложение на посланика ни там, който бил най-добре запознат с обстановката.

На въпрос на Actualno.com за организацията на изборите за страните извън ЕС и по-точно Турция, говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че ЦИК няма компетентност по чисто организационната подготовка на изборите извън страната. "Външно министерство е водещият орган, който следва да организира секциите и осигуряването на гласуването в тези страни", каза още той.

Изтича срокът, за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес

Централната избирателна комисия (ЦИК) уведомява, че на 11 март 2017 г. изтича срокът, в който избирателите могат да подадат заявления з...

Вижте повече в прикачените видеофайлове

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com