Цветан Василев пак се закани да се прибере, готов да даде показания

37749
Цветан Василев пак се закани да се прибере, готов да даде показания

 

„Аз се намирам във Виена, не се крия от никого и съм готов да дам показания пред оторизираните за целта органи”. Това заяви вече бившият мажоритарен собственик на лишената от лиценз Корпоративна търговска банка Цветан Василев в интервю за bTV. Той добави, че "тези дни" се връща в България. Припомняме, че подобни намерения той изрази и в средата на месец юни - нещо, което в крайна сметка не се случи.

Според банкера нещата са силно изкривени и преувеличени. Той подчерта на няколко пъти, че конкретен кръг от лица с кредити към КТБ и с интерес към нейни активи са в дъното на атаката срещу нея, но не поиска да назова конкретни лица. Единствено беше уточнено, че става въпрос за длъжници на финансовата институция, които не искали да се издължат.

Цветан Василев обвинява Искров от чужбина, гуверньорът пита дали някой му вярва

"От няколко месеца насам срещу мен е предприета масирана, целенасочена и изключително манипулативна кампания, която се пренесе и върх...

"Аз виждам, че нещата вървят по строго определен сценарий. Предполагам, че не сте забравили, че всичко започна с едно мнимо поръчителство за убийство?", коментира бившият мажоритарен собственик на КТБ.

На въпрос Делян Пеевски ли визира, той отговори: "Не, визирам кръг от хора". По въпроса за депутата от ДПС банкерът обяви още: "Аз не съм си поделял бизнес с депутата от ДСП Делян Пеевски. За мен той или който и да е било друг е бил нормален клиент на банката. Отношението към негo, негови приближени и трети лица винаги е било едно и също - търсили сме разумното, рационалното".

Василев уточни още, че на няколко пъти е описвал пред съдии от страни-членки на Европейския съюз този кръг от лица. Тези показани са нотариално заверени.

От думите на банкерът стана ясно, че той се е опитвал да намери бизнес решение за спасението на банката. То обаче било с лекота отхвърлено от представителите на правителство и централната банка. "Три пъти са идвали делегации от Оман и на трите пъти на тях им беше показвана врата", коментира той. Според него никой няма интерес от това да бъде намерено рационално решение

По думите на Василев като председател на надзорния съвет на банката той няма право да „раздава” кредити, а документите са били иззети от следствените органи и липсата им е била използвана от оценителите, за да се обяви версията за „дупка” в кредитния портфейл на КТБ.

БНБ отнема лиценза на КТБ

След като точно в 10:30 часа днес един куп журналисти бяха "отрязани" от възможността да присъстват на брифинга на БНБ относно одита на...

"Дайте да говорим за сериозни неща", по този начин Василев отговори на твърденията, че чрез трети лица е изтегли веднъж 205 млн. лв. и втори път 1 млрд. лв. от КТБ.

Той отново нападна управителя на БНБ Иван Искров и добави, че в случая с КТБ е бил нарушен суверенитетът на Централната банка.

 

Гуверньорът на БНБ не иска криминализиране на даването на лоши кредити

Не само в България, ами никъде по света не се носи наказателна отговорност за даване на лоши кредити. Това заяви гуверньорът на БНБ Ива...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика