Цветанов: Най-важното за националната сигурност е политическата стабилност

3377
Цветанов: Най-важното за националната сигурност е политическата стабилност
Снимка: БГНЕС

Най-важното за осигуряването на националната сигурност е политическата стабилност. Когато се взимат важни решения, са необходими законодателни мерки. Само тогава има гаранция съответните политики да бъдат успешни и да може да се изпълни заложеното в управленската програма на правителството. Важна е стабилността, която имаме днес в страната.

Това каза председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред над 100 старейшини от ГЕРБ по време на Шестия зимен университет на СГЕРБ, който се провежда в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на партията.

Форумът е под надслов „Мигрантите и националната сигурност“. Цветанов подчерта, че ПГ на ГЕРБ иска да бъде направено такова законодателство, което да отговаря на потребностите на обществото и сигурността на страната. „Приехме пакет от закони, свързани с дейността на МВР и националната сигурност - те дадоха възможност да се работи в правилната посока“, обясни той.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред подчерта важността на предприетите законодателни промени, по инициатива на депутатите от ГЕРБ, за включване на армията по охрана на границата с Турция. „Така гарантираме готовността си за реакция срещу потоци от мигранти, идващи към България. С изграждането на възпиращите съоръжения постигнахме ефект на превантивност, защото всички знаят, че България е трудна за преминаване. Това ограничи бежанските потоци“, обясни Цветан Цветанов.

Той подчерта, че правителството е отпуснало 35 млн. лева, за да може да продължи доизграждането на възпиращите съоръжения. „Има вероятност да се появи необходимост да бъдат изградени и допълнителни съоръжения на българско-гръцката граница. Там дължината на границата е почти двойна. Това ще струва изключително много финансови средства на държавата. България трябва да положи максимални усилия, ще се търсят компенсации и от Европейския съюз“, каза Цветанов.

Цветан Цветанов бе категоричен, че когато няма консенсус, няма как да бъдат постигнати целите, които си поставя правителството, пише още "Фокус".

Той даде пример със съвместното заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията по контрол над службите за сигурност. „Тогава нямаше никаква политика и популизъм. Всички бяхме единни и разумни. Бяхме единодушни в оценките и решенията си. Силата на ГЕРБ е, че сме организацията, която носи отговорност в управлението и в приемането на законите“, каза Цветанов.

Цветан Цветанов обясни, че в много държави се правят антитерористични закони. „Правителството ще внесе в Народното събрание подобен закон в близките дни, за да се подобри нормативната база и да можем да действаме адекватно на такива заплахи“, посочи зам.-председателят на ГЕРБ.

Цветанов определи като основен проблем в за страните-членки на Европейския съюз (ЕС) липсващата съпричастност от отделните държави към общата национална сигурност на Съюза. „Безпокойството идва и от това, което допусна ЕС и ЕК, че не можахме да се възползваме от системите за сигурност, които започнаха да се изграждат в последните години. Обмяната на информация за резервационните данни на пътниците (т.нар. пианара), която се използва в САЩ, е една изключително важна стъпка за гарантиране на сигурността на съответната страна.

Цветанов: Тероризмът показа, че няма граници

Тероризмът показа, че няма граници, всяка една държава трябва да бъде отговорна към споделянето на значима оперативна информация. Това ...

В Европа нямаме система за контрол, осъществяван по този начин, която да даде тази сигурност“, посочи той. Председателят на вътрешната комисия обясни, че в Европа са влезли голяма група хора, които не са регистрирани в нито една система. „Това усложнява допълнително ситуацията в ЕС, защото не се знае какви са и кои са тези хора. Това ще бъде най-голямото предизвикателство пред бъдещето на ЕС. Има сериозни проблеми и с тези, които са второ и трето поколение граждани на ЕС. Стана ясно, че атентатите във Франция и Белгия са инициирани от лица, живеещи в ЕС. Проблемът е, че тези лица излизаха от ЕС и се присъединяваха към „Ислямска държава“, а когато се връщаха нямаше последващ контрол, който да предотврати такива тежки престъпления“, каза Цветан Цветанов.

Цветанов подчерта, че след терористичните атаки в САЩ през 2001 г. светът е станал друг. „Цялата система за сигурност трябваше да бъде променена. САЩ направиха централизирана система за сигурност, която е най-добрата в целия свят. Следват ги Великобритания и Израел. Всички останали държави търпим критики. Европейският съюз не беше готов за последствията от Арабската пролет. Гърция, Малта, Кипър, Италия – всички помним какво се случи. Италия се отдалечи от стандартите и от Дъблинското споразумение. Италия даде временни шенгенски визи и наводни всички страни в ЕС. Най-засегнати бяха Германия, Австрия и Швеция.

След т.нар. Арабска пролет имаше частична стабилизация, но дойдоха конфликтите в Близкия Изток. Турция се оказа буфер пред навлизането на бежанския поток към Европа. Около 250 000 души са в центровете за бежанци, които се намират на турска територия. Над 2 500 000 са мигрантите на територията на Турция. Заплахата за Европа и съседните държави на Турция е огромна“, обясни зам.-председателят на ГЕРБ. Цветан Цветанов бе категоричен, че парите, отпуснати от ЕС на Турция, отиват само и единствено за интеграцията на хората, които са потърсили убежище с Турция. „Тези пари целят да помогнат на тези хора и те могат да останат там, докато приключи конфликтът.

В Либия има около 3-4 милиона потенциални бежанци, които биха могли да тръгнат към Европа, по-специално към Италия. НАТО се ангажира да осигури националната сигурност на държавите в Европа, но бежанският поток се увеличава и към Гърция. Там има към 50 000 бежанци. Очаква се, че бежанският поток в Гърция ще нарасне до 200 000 човека до два месеца. По Балканския път са влезнали 203 000 официално регистрирани мигранти.

Това е потенциална заплаха за България – може да дойде от Гърция, защото тя не е в състояние да се справи с осигуряването на жизнените стандарти за тези бежанци. Този поток може да бъде пренасочен и към България, към Албания или Италия. Трябва да бъдем максимално отговорни“, подчерта Цветанов.

Цветанов: Службите ни работят с изключително голяма динамика

Службите ни работят с изключително голяма динамика. Това каза председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществе...

Председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че политиката на ЕС има слабости, а тероризмът няма граници „Проблем са свободните граници на ЕС и мобилността на групите, които извършват терористичните актове – те не са в полезрението на оперативния контрол. Трябва да има повече информационен обмен между националните системи за сигурност. При тези отворени граници на ЕС за европейски и чужди граждани – когато няма споделяне на оперативна информация, няма как да се справим. При терористичния акт в Сарафово, България работеше изключително добре с Израел, САЩ и европейските служби. Работехме с властите от Австралия и Канада“, посочи Цветанов.

Той подчерта и ролята на Евродак. „Евродак е система, която дава възможност всяко лице, влизащо нелегално на територията на ЕС, да бъде регистрирано и да стане част от база данни. Не всички лица се регистрират в Евродак системата и това създава усложняваща обстановка. Дъблинският регламент вече не се изпълнява в никакъв аспект, поне към настоящия момент има връщане едва на 1-5% от лицата. Това означава, че той вече не работи. Евродак системата трябва да се ползва за полицейски нужди“, категоричен бе Цветан Цветанов.

„Европол е организацията, която може да противодейства и да дава информация за потенциални заплахи на всяка една държава. За да могат да бъдат полезни, трябва всяка една държава да захранва Европол с информация. През 2009 година бе една от първите ми среща като вицепремиер и министър на вътрешните работи, която проведох в Хага. Една от критиките беше, че България не подава почти никаква информация към съответните файлове. След 1 година бяхме давани за пример – бяхме увеличили подаването на информация с 274 %. Това подпомогна борбата с организираната престъпност“, обясни Цветанов.

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че партията се е утвърдила като сериозна и отговорна политическа формация. „Всичко, което правим, го правим с нашите структури в цялата страна. С Младежи ГЕРБ, Старейшини ГЕРБ, Предприемачи ГЕРБ и Жени ГЕРБ. Това многообразие дава възможност да черпим и опит, и енергия от младите хора. Впечатляващо е, че днес тук присъстват хора от цялата страна.

Премиерът Бойко Борисов прави максималното, за да се постигне баланса – да работим в полза на националните интереси и да защитим партийните. Силата на ГЕРБ е, че има реален политически живот. ГЕРБ наброява над 90 000 членове. За 10-годишнината на партията съм уверен, че ще наброяваме над 100 000 членове“, каза Цветан Цветанов пред присъстващите на форума на СГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика