Цветанов срещу Стоилов - урок по демокрация срещу комунизъм

13679
Цветанов срещу Стоилов - урок по демокрация срещу комунизъм
Снимка: БГНЕС

Винаги, когато наближават избори, някой се опитва да нагнети напрежението. Давам за пример Костинброд. Знаете как се нагнетяваше напрежението, че ГЕРБ ще манипулира изборите. И в изборния ден на първа страница излезе, че ГЕРБ манипулира и прави държавен преврат. Това заяви бившият вътрешен министър и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в „Панорама”.

Попитан дали и зад Костинброд, и зад Гърмен и „Орландовци” стоят едни и същи сили, Цветанов каза, че не може да заяви такова нещо, защото няма доказателства. Той добави и, че Йорданка Фандъкова е помогнала на МВР да се справи с „Орландовци”, но МВР е изостанало в този случй. Оперативната работа е малко занемарена, смята Цветанов и не даде оценка кой е виновен за това – вътрешният министър или главният секретар.

Циганите от Гърмен искат диалог

Покана им даваме до понеделник, до 12 часа. На преговори да се разберем веднъж завинаги. Ако до понеделник не са решили и не са дошли, ...

Беше припомнено, че при предишното управление на ГЕРБ точно Цветанов отговаряше за ромската интеграция. Той припомни, че основните неща, които трябва да се направят, са образование, жилищен проблем и трудови навици. Според Световната банка през 2020 година 22% от хората на трудовия ни пазар ще са роми, посочи Цветанов. Представете си сега как ще се натовари социалната ни система, ако не бяхме работили ЕС да даде пари за интеграцията на ромите при първото управление на ГЕРБ, добави той.

Ромите не искат да се сещат за тях само за избори. Техният апетит е да бъдат постоянно ухажвани, обгрижвани. Те стават коз за политически битки. Трябва да направим така, че веднъж-завинаги ромите да не бъдат ползвани като политическа карта. Днес имах среща в Гърмен и ми казаха, че проблемът с ромите там е възникнал от 2004 година. Тогава е имало среща на учители, на която е решено да се вземат по 20 ромски деца във всяко училище в Община Гърмен. Вместо това обаче местната власт е решила всички ромчета да учат в Гоце Делчев, а това е проблем, смята Цветанов.

В момента управленската конфигурация е без ДПС и ГЕРБ го доказа не само сега, но и при първото си управление. Това обаче не значи, че по важни национални приоритети не можем да говорим с ДПС и с БСП, заяви Цветанов. Той каза и, че ДПС през последните 20 години са единственият системен играч. Бившият вътрешен министър счита, че ДПС не са толкова „за” мажоритарния вот, а искат да покажат, че всички останали политически формации, говорещи за мажоритарен избор, са лицемерни. ДПС елегантно показа на обществото, че всички политически партии говорят за „важен мажоритарен елемент”, но сега се обръщат към общественото мнение. Затова и ГЕРБ иска пропорционална избирателна система, каза Цветанов.

Заради политическото говорене на противопоставяне стигнахме до ниска избирателна активност. Това е в полза на партии, които чрез случаи като Гърмен и Орландовци плюс купен вот дава възможност за повече места в парламента, каза Цветанов.

Оправданието от ВКС

Цветелин Кънчев: Нека за незаконните къщи да се плати узаконяване

Колко къщи в „Орландовци” са незаконни – този въпрос отново и отново става актуален. Още през 2007 година като общинс...

Не, не ми олекна.Всичко това, което се случи през последните две години, не беше приятно. Няма обаче д акоментирам сега, преди да приключат всички инстанции. Не очаквайте от мен да ви кажа какво ми е мнението за съдебната ни система точно сега, поясни Цветанов.

Позицията на опозицията

В много голяма степен ромите бяха интегрирани преди 1989 година, посочи депутатът от БСП Янаки Стоилов. Сега немалка част от циганите живеят извън закона, защото не се предявяват исканията да си платят тока например. Но има група, живееща над закона, която не обира недоволството на обществото и го заслужава много повече, добави народният представител.

Ако искате, приемете, че либералната демокрация показа неспособност да интегира ромите. Много повече се говореше как да се съхрани самобитността на ромите, а не да станат част от българското общество. Това е погрешен модел, като парите за тази интеграция отидоха в определени кръгове, а не където трябваше. „Няма краен социален резултат за тези хора, които получиха право да просят, да не работят, а се отнеха правата им на труд и на здравеопазване“, смята Стоилов.

Нали признавате, че печалните резултати са налице, въпреки стратегията, нападна Стоилов по адрес на Цветанов. Той пък припомни, че и БСП имаха правителство до не толкова отдавна. Вече имаме поколение, което е израстнало без да учи и работи, те имат и деца, които вървят по същия път. Един ден тези хора ще се обединят с останалите и ще потърсят справедливост от тези, които ги докараха до това състояние, заяви Стоилов. Той включи и на тема „няма пиано и интелигентни протестиращи” и щяло да е по-страшно, когато се потърси сметка от вземащите от социални помощи. Българската демокрация демократизира бедността, извади изводът от цялата си тирада Стоилов.

Над 110 млн. лв. от новите еврофондове за България са за интегриране на ромите

Еврокомисарят Кристалина Георгиева призова българското правителство и лидерите на ромската общност да работят по-усилено за образование...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика