Да се създаде Национална агенция за минералните бани, предлагат от неправителствения сектор

1754
Да се създаде Национална агенция за минералните бани, предлагат от неправителствения сектор
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Да се създаде Национална агенция за минералните бани предложиха от Българска асоциация за термално наследство по време на кръгла маса в парламента, посветена на потенциала на старите минерални бани в страната. 

За да се стопанисват успешно минералните бани, трябва институциите да работят в синхрон, подчерта пред участниците в дискусията Виргиния Захариева, член на асоциацията. Тя посочи, че според сегашната нормативна база баните се управляват от общините, Министерството на културата, МОСВ, здравното министерство, министерството на туризма и министерството на икономиката. "За да ги опазим като термално и културно наследство, асоциацията предлага да се създаде Национална агенция за минералните бани и тя да координира работата на националните институции", заяви Захариева.

Централна минерална баня в София отново ще бъде баня

Централната минерална баня отново ще бъде баня! Това съобщиха от "Спаси София". "Ние, гражданите на София, се преборихме и заедно запа...

Според нея, новата агенция би следвало да може да упражнява надзор над общините, да следи как се извършват ремонтите, поддръжката и качеството на услугата.

Министерството на културата да предостави статут на защита на минералните бани за техния минерален ресурс и сграден фонд;  министерството на туризма да ги категоризира по подобие на хотелите и да получават звезди, за да се гарантира качеството на услугата; здравното министерство да им издава разрешения да работят като здравни структури, а МОСВ да осигури справедлив начин за даване на концесии, така че да не бъдат ощетени минералните бани за сметка на спа-сектора и бутилиращите компании, които са доста агресивни, поясни идеята Захариева.

Тя е категорична, че минералните бани трябва да станат ангажимент на държавата и да се съхранят като термалното и културно. "Настояваме където има баня, тя да се запази и да бъде баня с минерална вода", подчерта тя. По думите й, в момента минералните бани са неоценено национално богатство, което ако се оползотворява, би дало огромни ползи – здравни,  икономически, нови работни места, инфраструктурни подобрения, имидж…

По данни на Българска асоциация "Подземни води", държавните обекти с минерална вода у нас са 150, от които 47 са работещи минерални бани, но повечето са в много лошо състояние. Затворени са 44, като 9 от тях са разрушени, 3 са превърнати в спа, 10 - в музеи, посочи Захариева и коментира:"Отдолу извира топла вода, а отгоре има артефакти - това е абсолютен алогизъм".

Банята в Банкя ще бъде реставрирана

Минералната баня в Банкя ще бъде реставрирана. Това стана ясно след като на 27 юли конкурсна комисия се събра, за да оцени подадените...

Като добри примери за реставрирани бани, тя посочи тези в Банкя, Якоруда, Хасковски минерални бани и Вършец.

В София има 6 минерални бани, от които работят само 2 - тази в Панчарево и наскоро реставрираната баня в Банкя, която още не работи в пълния си капацитет. Останалите - Централна минерална баня, Овча купел, Горна баня и Княжево тънат в разруха и са с неясна съдба, посочи още Захариева.

"Начинът, по който стопанисват и управляват минералните бани не е за национална гордост, напротив срам е, изтъкна Цветелина Симеонова-Заркин, депутат от “Продължаваме промяната”.  Тя изрази възмущение, че на много места лечебни води с уникални свойства изтичат в канала и изрази надежда политици, ведомства, НПО, местни власти и граждани да се обединят, че този ресурс може да бъде управляван по най-добрия начин.

В хода на дискусията общинският съветник в СОС Борис Бонев настоя за бързи конкретни стъпки, така че минералните води да се използват по предназначение и баните да бъдат термални центрове. Той сподели, че изпитва разочарование и срам, че представлява СОС, който все не приема доклада за възстановяване на Централна минерална баня и изрази надежда този път докладът да бъде приет и този толкова чакан проект да се реализира. "Да си дадем сметка, че е време да намерим правилния начин за управление на минералните води на София – да бъдат управлявани като общ балнео и туристически продукт", настоя Бонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com