Даниел Лорер за преговорите с ГЕРБ: Първите слънчеви лъчи вероятно ще огреят още утре

1864
Даниел Лорер за преговорите с ГЕРБ: Първите слънчеви лъчи вероятно ще огреят още утре
Снимка: БГНЕС

"Първите слънчеви лъчи вероятно ще огреят още утре. Академик Денков вече съобщи, че имат насрочена среща с Мария Габриел. За мен това е символ на надеждата". Това каза в "Още от деня" по БНТ Даниел Лорер от ПП-ДБ по повод евентуалното подновяване на преговорите с ГЕРБ-СДС за създааване на редовно правителство.

Той заяви, че институционалността и българската държава са изправени пред много сериозни пречки – от проблемите в прокуратурата, до изявеното нежелание на президентството да връчи втория мандат, което според Лорер, граничи с посегателство на конституционния ред.

ПП остро към Радев: Изборът е авторитарна власт или чиста и свята парламентарна република

"Има един идеал, който ни обединява - България е свободна и независима парламентарна република. Докато отношенията помежду ни преминава...

Според Лорер проблемите са ясни изрази на факта, че двете най-големи политически сили трябва да намерят в себе си увереност и смелост, въпреки огромните резерви един към друг, да намерят мост и да съставят редовно управление на България.

Доверието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ тепърва ще се гради, каза още Лорер и заяви, че искрено се надява от утре през следващите 6 дни това да се случи, защото то е важно накъде ще поведат България - напред към Европа или на изток към Русия.

Лорер каза още, че политическият формат ще бъде запълнен с експертни фигури, но в какви пропорции, ще се види в следващите дни. „Целият състав на кабинета е по усмотрение на Денков и това, което може да работи за България във форма на ротация“, уточни той.

Лорер уточни, че за неговото име, както и за останалите имена, няма червени линии да бъдат или да не бъдат в бъдещия кабинет. Каза, че за конституционните промени важен партньор ще бъдат ДПС. Той е уверен, че "сцената с Радостин Василев" ще бъде забравена в следващите дни. Каза, че никой няма да маха случайно администрация, която е била назначена от един или друг кабинет.

Мария Габриел: Разговорите с ПП-ДБ не са в ледена епоха (ВИДЕО)

Мария Габриел от ГЕРБ обяви, че разговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България" не се намират в "ледена епоха", и даде з...

За изказването на президента при връчването на мандата, каза, че Радев вчера си е изпуснал нервите и е излъчвал усещане, че мандатът е негов. "Това беше изключително обезпокояващ ход и мисля, че българската общественост е в правото да се тревожи какво точно е искал да каже президентът", каза Лорер.

Отрече шефовете на службите да се съгласуват с чужди посолства и каза, че реплики, извадени от среднощен разговор, не бива да дерайлират политическия процес, но много умело се използват именно за това. "И днес дори шефовете на службите бяха вкарани в този сценарий. Стигна се дотам, че ръководителят на ДАНС отправи директно обвинения, че министри, видиш ли, не били защитавали българския интерес. Българският национален интерес се определя от НС. Който иска да работи за него, трябва да бъде политик", каза Даниел Лорер.

Според него няма нищо, което да се определя като теч на информация. Той попита кой дестабилизира ситуацията и каза, че сценариите вероятно се пишат другаде и за да не бъде цяла България потърпевша, е важно преговорите тази седмица да бъдат успешни. Даниел Лорер допълни още, че е разумно искането на служебния кабинет за удължаване на бюджета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика