Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Деница Сачева: Ще отстъпим пред ПП, но няма да подкрепим чистки

01 юни 2023, 08:35 часа • 1670 прочитания

Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Деница Сачева заяви пред bTV, че партията на Бойко Борисов може да остъпи пред искането за партиен кабинет на ПП-ДБ, но категорично няма да подкрепи чистки в службите, администрацията и училищата.

Според нея по-разумното е правителството да има ограничен мандат от 18 месеца, но ако се спазват приоритетите и обществото е доволно, може да продължи повече. 

По думите ѝ има разговори, които се провеждат с ПП-ДБ и това, което всички искаме да постигнем е да има редовно правителство. Единственото стабилно правителство, което може да съществува в България е между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, коментира Сачева. 

Тя обясни, че трябва да има редовно правителство, за да може България да се превърне в парламентарна република отново. В момента България не е парламентарна република, разкритикува Сачева.

Тя посочи, че трябва да има правителство на споделената отговорност и да бъдат излъчени хора, които да се ползват с доверие. ДБ се приближава към това да има експертно правителство, а ПП продължават да настояват за съставяне на партиен кабинет. Политиката не е за постове, а за постигане на цели, но ние сме по-опитни и ще отстъпим пред претенциите на ПП-ДБ. В момента не се разпределят постове и позиции, а се търси споделената отговорност, каза Деница Сачева.

Тя не знае какво ПП си представят под управлението – дали чистки, дали смяна на службите, дали уволняване на учители и директори, то тогава категорично няма да има политическа подкрепа от ГЕРБ-СДС. Ако обаче искат да върнат България към парламентарната република, да има работещ парламент, който да приема закони, тогава ще има конкретна политическа подкрепа, уточни Деница Сачева. 

Според нея присъствието на ярки политически лица ще доведе до напрежение, но отговорността ще бъде изцяло на ПП. Тя обаче не знае докъде са стигнали разговорите затова кой ще бъде и кой няма да бъде министър. Всички разговори за персоналния състав на кабинета се водят от Мария Габриел, обясни Деница Сачева. 

Сачева добави, че правилата в демокрацията са ясни – нови избори, на които избирателите да поставят партиите там, където им е мястото. ПП по-трудния начин ще научат уроците си, изтъкна тя.

ГЕРБ не подкрепят смените в службите, които да се направят по политически причини. 

По отношение на поискания имунитет на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, Сачева увери, че Борисов няма от какво да се притеснява. Софийската градска прокуратура поиска от главния прокурор да поиска имунитета на Борисов, но главният прокурор не го е поискал официално. ГЕРБ няма да гласуват в подкрепа за свалянето на имунитета на нито един народен представител, докато не се направи реформа в съдебната система, която да гарантира независимост и че няма да има политическа злоупотреба, поясни тя.

Сачева не се притеснява нито от искане на имунитет, нито от разпит в прокуратурата. Към настоящия момент главният прокурор Иван Гешев не е внесъл искане в Народното събрание за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, подчерта народният представител. 

Още: Пламен Киров: Главният прокурор ще конституира бъдещото правителство

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес