Денков към студентите: От вас зависи тук да не става като в Украйна и Беларус

1840
Денков към студентите: От вас зависи тук да не става като в Украйна и Беларус
Снимка: БГНЕС

От вас зависи това, което се случва в Украйна и Беларус, да не се случи в нашата държава. Това каза премиерът акад. Николай Денков пред студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридки" във връзка с почтеността в управлението.

"Не съм подготвил отчет на правителството и смятам, че това не би трябвало да бъде темата на този разговор днес. Това, което ще се опитам да направя обаче, е да обясня накратко какви са приоритетите, по които работи това правителство", започна изявлението си пред студентите Денков. 

Европейското и демократично развитие на България

Денков се спря на приоритета за европейското и демократично развитие България. В тази връзка министър-председателят разказа за посещението си в Украйна.

"Две държави - Украйна и Беларус - европейски държави, държави с изключително добре развито образование, наука, технологии, икономика, които днес се борят за съществуването си. Едната нападната буквално с танкове, със самолети, с бомби от съседа си. Нещо, което никой от нас не вярваше, че може да се случи. Другата, завзета постепенно стъпка по стъпка от един диктатор, който е готов да хвърли в затвора, да изгони в чужбина или да убие всеки, който смело изрази опозиционни мнения", обясни Денков. Според него трябва да си даваме сметка, че живеем в демократична държава. "Нека ценим това, което имаме, да се борим това да не изчезне", смята премиерът. ОЩЕ: Денков обвърза коалиционното споразумение със съдебните реформи и регулаторите

Проблемите в правосъдието

Денков кометира и проблемите в правосъдната система, като отчете, че пътят е извървян наполовина, но има риск той  да бъде прекъснат. "Ако нашата държава в момента има сериозен фундаментален структурен проблем, днес това е невъзможността на правосъдната система да създава правосъдие", смята още премиерът. ОЩЕ: Борисов не иска предсрочни избори, а шанс от партията си за преговори (ВИДЕО)

Шенген, Еврозоа, ОИСР

Той отчете, че Шенген, Еврозоната и ОИСР са приоритети на кабинета. Министър-председателят отчете, че от края на март сме в Шенген, както и че Австрия няма нищо директно срещу България, а срещу начина на функционира на самото пространство.

"По отношение на Еврозоната, в момента,в който изпълним критерия за инфлацията, имаме подкрепа да бъде взето решение и България да бъде приета", добави още премиерът. 

Неравенството

Според министър-председателя няма как да градим общество и демокрация, ако то е разцепено чрез неравенството. Денков заяви, че няма значение дали политиките са леви или десни, а че не трябва да има бедни хора в България. "Това е топ приоритет, по който направихме немалко през последните години", заяви още премиерът.

Студентските стажове

Денков изрази позиция и по отношение на стажовете за студентите, като според него те трябва да бъдат платени. "Минаха години, за да видя, че държавата може да помогне, но този, който най-много може да си помогне, това е бизнесът, който трябва да работи с висшите училища и професионалните гимназии, за да намерят връзката помежду си и да се види каква е общата полза от това, че има такива стажове", коментира Денков. ОЩЕ: Мария Габриел: ГЕРБ няма усещане за равнопоставеност в правителството (ВИДЕО)

Образованието

Денков смята, че се смесват мерките за осигуряване на достъп и тези за осигуряване на качество по отношение на висшето образование. "Това, което се видя е, че успяват да се вкарват мерки за качество в българските университети. Това дава своите резултати. Има в българските университети прекрасни примери, с които можем да се гордеем, но ако погледнете класациите, в които се появяват българските университети, те не са там, където трябва да бъдат, там, където са университетите на нашите съседи", добави той. Според него имаме структурен проблем. По думите му без критерии и системи за повишаване на качеството на висшето образование, ще се развиваме бавно. 

Той коментира и училищното образование, като според него всички държави са показали по-лоши резултати, заради коронавируса. "Той създаде огромен проблем и искам да благодаря на българските учители, родители и ученици, че в тази трудна среда, те успяха да прескочат една огромна пропаст. Има държави, които се провалиха. Имаме други проблеми и тези други проблеми в огромна степен са онаследени от 90-те години", смята Денков. По думите учителите трябва да бъдат в центъра. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика