Денков: Няма да правим компромиси при ротацията заради Пеевски и ДПС (ВИДЕО)

4192
Денков: Няма да правим компромиси при ротацията заради Пеевски и ДПС (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

На 11 януари, утре, започват преговори за ротацията в кабинета "Денков-Габриел". Премиерът Николай Денков обясни как ще протекат те, кой ще има финалната дума и ще видим ли смяна на министри.

Всеки министър трябва да бъде оценяван според работата, която е свършил, смята той. "Една или друга медийна изява не може да е основа за смяна на министър. Събрал съм информация, знам кой как се справя спрямо управленската програма, ще обсъдим това с Мария Габриел. Ще обсъдим, ако се наложи, с партийните лидери", заяви Денков по време на включване на живо във Facebook, където за пореден път отговаряше на въпроси на граждани.

Още: Денков опроверга Атанасов за нуждата от съгласието на ДПС при ротацията

Партийните лидери няма да определят министри

На въпрос партийните лидери ли ще определят министрите, той отвърна категорично с "не".

"Това, което е договорено, е, че министри ще бъдат сменяни само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни. Девет месеца е кратък период, ние имаме програма за 18. Много по-добре е министрите да продължат работата си. Смени ще се направят само там, където е необходимо. Очаквам да са единични случаи. Първият етап на преговори е между мен и Мария Габриел. После отиваме при партийните лидери да искаме тяхната подкрепа", обясни премиерът.

Попитан дали финансовият министър Асен Василев ще е вицепремиер, той не потвърди. "Няма промяна в това, което сме договорили. То е да бъде направена размяна между мен и Мария Габриел на премиерското и вицепремиерското място. Ние в началото предлагахме втори вицепремиер Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега правят такова предложение. Може да е втори вицепремиер, но няма договорка за промяна в началната ротация", каза Денков.

Още: Денков: Новият бюджет има редица мерки за борба с демографската криза (СНИМКИ)

Ще се слушат ли Пеевски и ДПС?

"Ако искаме и ДПС да гласува, за да има правителството по-широка подкрепа, трябва да говорим с тях. Но тази подкрепа не е задължителна. Няма да правим компромиси в състава на Министерски съвет заради групата на ДПС. Достатъчно е мнозинството между ГЕРБ и ПП-ДБ. Ако ДПС се съгласи, това би било допълнителна екстра", каза Денков.

"Моят план за тази година е с наближаването на края на управленската програма за 2024 ние да подготвим управленска програма за следващите години – до края на мандата. Тя да бъде насочена към демографската криза, образованието, здравеопазването. Всичко това да се движи по един пакет", добави той.

Коалиционно споразумение

Премиерът отвърна, че не е толкова важно най-накрая да има коалиционно споразумение, ключова е управленската програма. "Показахме през последните 7 месеца, че можем да работим и без коалиционно споразумение. Но когато става дума за по-важни въпроси - може би е добре да има такова споразумение. Основното съгласие как да работи правителството, бе постигнато още преди да бъде гласуван нашият кабинет в Народното събрание", каза Денков.

Ротацията в парламента

Той коментира и възможността Атанас Атанасов от ДБ да стане председател на парламента на мястото на Росен Желязков. Първоначално се очакваше постът да бъде зает от Никола Минчев: Обрат: Не Никола Минчев, а Атанас Атанасов ще е новият председател на парламента

"Нямам съмнение, че и двамата ще се справят чудесно с тази роля. Никола Минчев е бил председател, генерал Атанасов има голям парламентарен опит. Идват евроизбори – един възможен водач на листа е Никола Минчев, давам го за пример. Тогава няма да е съвместим с другата роля", уточни Денков.

Още: Денков защити Тагарев и каза как ще се сменят министри

Попитан дали Атанас Атанасов окончателно няма да е номинация на ПП-ДБ за конституционен съдия, той отвърна: "Трябва да продължим да търсим повече експерти, отколкото политически лица, за такива позиции".

Още: Денков разкри ще бъде ли вицепремиер Асен Василев след ротацията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

ЦИК определи реда на участие в процеса на удостоверяване

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика