Депутат се аргументира срещу машинното гласуване: Един мой приятел, който много разбира, каза...

7699
Депутат се аргументира срещу машинното гласуване: Един мой приятел, който много разбира, каза...
Снимка: БГНЕС

Един мой приятел, който е IT и много разбира, каза, че машините за гласуване могат да се манипулират. Затова твърдя, че няма нещо, програмирано от човек, което да няма слабо място и човекът да си прави каквото иска с него. Тези аргументи срещу машинното гласуване използва депутатът от ГЕРБ Бранимир Балачев по време на заседание на правната комисия днес.

На него присъстваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", както и двама народни представители от БСП или общо 11 души, при необходими поне 13, за да бъде събран кворум. Това не позволи да се проведе обсъждане и гласуване по три законопроекта за промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиените бюлетини. Депутатите от т.нар. "хартиена коалиция" все пак решиха да представят предложените законодателни промени. В такава процедура се стигна и до "желязната" аргументация на депутата Балачев.

С процедурни хватки "хартиената коалиция" опита да пришпори гласуването с бюлетини

"Хартиената коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП срещу изцяло машинното гласуване продължава с опитите си да върне хартиената бюлетина. Три...

"Тези машини не са програмирани от български специалисти и има много съмнения", каза още той и предложи по темата да се проведе дебат и заплаши защитниците на машинния вот, че хората, с които той е говорил, ще оборят всички техни аргументи. "Аз не искам да манипулирам обществото, но казвам нещо, което го казват много хора, които разбират", категоричен беше той.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Стоил Стоилов, който не е член на комисията, му отговори, че аргументите му са невалидни. "Явно не сте наясно, че машините използват специална хартия, която има код, който не може да бъде сменен", каза той.

Какво предлага "хартиената коалиция"?

Преди аргументацията на Балачев от ГЕРБ представиха своя законопроект, с който предлагат връщане на хартиената бюлетина, но избирателят да има възможност да избира дали да гласува с нея или чрез машина. В проекта им заляга и броене на контролните разписки и установяване на данните в тях с данните от протокола от техническото устройство за машинно гласуване.

Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова представи законопроекта и заяви, че промените са свързани с безпрецедентно ниската избирателна активност на последните парламентарни избори за последните 30 години.

"Освен намаляващото доверие в политиците, в голяма степен ниската избирателна активност е свързана със затруднението, което изпитват българските граждани при гласуване само и единствено с машина", посочи тя.  По думите ѝ депутатите от партията на Бойко Борисов ще подкрепят останалите два законопроекта. "Не виждам защо управляващите бягат от дебат", попита тя.

С процедурни хватки "хартиената коалиция" опита да пришпори гласуването с бюлетини

"Хартиената коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП срещу изцяло машинното гласуване продължава с опитите си да върне хартиената бюлетина. Три...

Проектът за промени на група народни представители от БСП предвижда също гласуване с хартиена бюлетина или с машина. Филип Попов отбеляза "исторически ниска" избирателна активност на последните избори. „Според нас една от причините за това е именно ограничаването на избирателите как да гласуват и страхът, че по-скоро няма да се справят с машината за гласуване“, посочи той.

Според него връщането на хартиената бюлетина и възможността да се гласува с машина ще повиши избирателната активност. По думите му това, което са направили машините, е да се премахнат недействителните бюлетини, но машинното гласуване няма как да спре търговията с гласове и изкривяването на вота. 

В своя проект за промени на Изборния кодекс от "Възраждане"“ предлагат задължително видеонаблюдение в секциите и при броенето на бюлетините, както и съставът на ЦИК да отразява актуалното пропорционално разпределение на политическите партии в Народното събрание. Предлага се още да се броят контролните отрязъци от машинното гласуване, което обезсмисля машинния вот.

Как се стигна дотук?

Темата за промяната на Изборния кодекс се появи след гласувания вот на недоверие на правителството на Кирил Петков. В края на юни Крум Зарков спря връщането на хартиените бюлетини. Тогава предложението на БСП за включване на точката в дневния ред не мина заради един-единствен глас - неговият. Втори член на ПГ на БСП - Благовест Кирилов - пък отказа да участва в гласуването, за да не "вкарва БСП на една страна с ГЕРБ и ДПС".

Седмица по-късно ГЕРБ, ДПС и БСП отново опитаха да прокарат промените в закона. И този опит за връщането на хартиените бюлетини не успя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика