Депутати към Рашидов: Защо има паметници и музеи, които величаят комунисти

772
Депутати към Рашидов: Защо има паметници и музеи, които величаят комунисти

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов, както и Методи Андреев от ГЕРБ внасят днес въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов.

„На какво основание Министерство на културата допуска съществуването на експозиции и къщи-музеи, величаещи дейността на бивши комунистически ръководители, чиято дейност е обявена за престъпна и насочена срещу собствения им народ със закон?“, питат тримата депутати.

Кандидатите за СЕМ ще минават проверка за принадлежност към ДС

Народното събрание прие правила за избора на двама представители от парламентарната квота в Съвета за електронни медии (СЕМ). Те трябва...

Въпросът на Димитров, Славов и Андреев е свързан със скандалното посещение на новото ръководство на БСП в къщата-музей на Тодор Живков в Правец, където социалистите отдадоха почит на комунистическия ръководител.

„Съгласно закона Министерство на културата определя реда, по който се създават музеи и експозиции. Същевременно с приетия през 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, дейността на БКП и нейните ръководни дейци е обявена за престъпна“, пишат в своя въпрос тримата депутати.

Според народните представители решението на Министерство на културата да допуска величаене на лица като Тодор Живков и Георги Димитров в музейни комплекси буди недоумение.

В началото на годината тримата депутати внесоха предложение за законови промени. С тях те настояват на паметниците на комунистическия режим да бъдат поставени табели, които да отбелязват изрично, че 38-мото Народното събрание е обявило режима от 09.09.1944г. до 10.11.1989г. за престъпен.

Депутати връчват на Кунева петиция за изучаване на тоталитарните режими

Утре в 10:15 часа ще отидем в Министерството на образованието и науката за среща с министър Меглена Кунева, на която ще връчим петиция ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика