Депутати недоволстват, че Асен Василев го няма на комисия

2293
Депутати недоволстват, че Асен Василев го няма на комисия
Снимка: Actualno.com

Голяма част от депутатите в Комисията по въпросите на ЕС изразиха недоволство от отсъствието на вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Той трябваше да бъде изслушан за напредъка по отношение на проектите по европейските програми и тези по Плана за възстановяване и устойчивост, както и за риска от загуба на европейски средства. В началото на заседанието обаче бе съобщено, че той има неотложни ангажименти и точката отпадна от дневния ред.

Голяма част от депутатите в комисията определиха отсъствието на финансовия министър като недопустимо, тъй като според тяхна информация Василев е на церемония във Варна. Повечето бяха притеснени от писмо на финансовото министерство, свързано със загуба на средства.

"Действително писмото, което сме получили, е притеснително. Разбирам фрустрациите на всички“, каза председателстващата заседанието Деница Симеонова от ПП-ДБ. Тя отбеляза, че няма избрани председатели на комисии и това ограничава до голяма степен нейните правомощия. Тя изрази надежда от Министерство на финансите да си вземат бележки. ОЩЕ: През юли ще е реалното предоговаряне на Плана за възстановяване

„След 10 дни говорим за загуба на европейски пари. Трябва да си отговорим колко пари сме загубили в момента. Моята информация е, че за 2022 г. сме загубили от категорията на десетки милиони“, коментира Томислав Дончев от ГЕРБ. Според него заедно с Василев трябва да се търси решение, за да може страната ни повече да не губи до края на годината.

От ГЕРБ алармираха, че в писмото, което им е изпратено от финансовото министерство изрично е написано, че България губи 96 млн. евро по Фонда за справедлив преход за миналата година.

Десислава Трифонова от ГЕРБ се обърна с молба към Кирил Петков да вземе мерки. „Г-н Василев трябваше миналата седмица да е тук. Оказа се, че има ангажимент, свързан с ЕС. Тази седмица получихме във вторник съобщение, че той има неотложен ангажимент, възникнал внезапно. Оказа се, че е на откриване на площадка за строителство на кораб във Варна“, каза тя.

Кирил Петков каза, че вярва, че в тази комисия трябва да се работи надпартийно. „Сигурен съм, че г-жа Симеонова ще адресира вашия казус и на следващо заседание той ще ни отговори“, добави Петков.

Възрази му Драгомир Стойнев от БСП. Според него няма оправдание за отсъствието на Асен Василев. Той е на мнение, че не може министър да предпочете друго мероприятие вместо да дойде в парламента и да отговаря на въпросите на народните представители. Той завяи, че като член на енергийна комисия също е притеснен от информацията за средтвата. ОЩЕ: НС задължи отиващият си кабинет да се отчете за запазването на въглищните централи

„Колкото повече го няма г-н Василев, толкова повече го няма“, пошегува се Филип Станев от ИТН. Той коментира, че комисията няма за цел ГЕРБ и ПП да си разменят вътрешнополитически колизии. Дончев му отговори, че няма дребнави политически сюжети. „Не става дума за политичеси страсти, а за пари“, почерта той.

От ПП предложиха заседанието на комисията да не се проведе утре, а във вторник, като от ГЕРБ недоволстваха, че не могат да правят комисия, когато на Асен Василев му е удобно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

И НСО се включи в хора: Отвърна на Кирил Петков за следящата го охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

"Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб": Старт на предизборната кампания за ЕП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика