Депутатите отхвърлиха предложения от БСП Закон за възрастните хора

2351
Депутатите отхвърлиха предложения от БСП Закон за възрастните хора
Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложения от БСП Закон за възрастните хора. "За" гласуваха 77 народни представители, "против" - 4 и "въздържали се" - 104.

По време на дебатите по първо четене на Закона народният представител от ПГ на ГЕРБ Румен Генов заяви, че Законът за възрастните хора на БСП не решава абсолютно нищо и според него не може да се създава закон, който създава условия за профилактика и то само на една определена група - тази над 60 години. "Не мога да схвана каква точно е разликата в специфичните потребности на един човек, който е малко преди 60 години и на един, който е над 60 години. За мен такава разлика няма", каза той.

ГЕРБ видя "пълни глупости" в упреците на БСП за репресии в държавната администрация

Вече кой пореден път ние имаме избори и резултатът е този, който вие знаете - ГЕРБ управлява. Струва ми се, че БСП преиграва и това се ...

"От БСП се опитват да внушат, че като ГЕРБ отказват да подкрепят този законопроект, те не се интересуват от проблемите на възрастните хора", допълни Генов.

От опозицията обвиниха управляващите от ГЕРБ, че нехаят за възрастните хора у нас: "Хайде да си зададем въпроса всички заедно в тази зала – държава, която се грижи за своите възрастни хора, ли сме? Проявяваме ли към тях нужното уважение? Дължим им го, тъй като те са дали младините си в полза на държавата и сега тя трябва да им се отплати, като им осигури спокойни старини. Тук не става въпрос само за материалното състояние. То е ясно, че с един закон не може да се уреди това. Става въпрос за подкрепа на тези хора", коментира депутатът от БСП Георги Гьоков.

Припомняме, че Законопроектът предвиждаше изработване на Национална стратегия за пълноценен и активен живот, в която да са определени основните принципи на политиката в подкрепа на възрастните хора. Левицата предлага разработването на програми в сферата на социалното включване, здравеопазването и образованието; грижа за възрастни хора в приемно семейство; постигане на равни възможности на възрастните хора в обществения живот. Законопроектът включва създаването на Фонд "Подкрепа на възрастните хора" към министъра на труда и социалната политика.

Законопроектът е разгледан и отхвърлен от 4 парламентарни комисии. Отрицателни са становищата и на Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика и на Агенцията за социални подпомагане.

На този хубав ден, първи май, не мога да бъда особено доволен, когато слушам едва ли не, че държавата се управлява от някакви изроди

„На този хубав ден, 1 май, не мога да бъда особено доволен, когато слушам едва ли не, че държавата се управлява от някакви изроди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика