Депутатите пратиха специализираното правосъдие в историята

4529
Депутатите пратиха специализираното правосъдие в историята
Снимка: БГНЕС

След като за трети път и в трето Народно събрание се обсъжда въпроса, парламентът в крайна сметка прие на второ четене промени в Закона за съдебната власт, които с които се закриват специализираните съд и прокуратура. Така депутатите изпратиха специализираното правосъдие в историята 10 години след неговото създаване.

Промените в Закона за съдебната власт, предвиждащи закриване на спецправосъдието бяха обсъждани в последните няколко Народни събрание и минаха три пъти на първо четене.

Аргументът на управляващите за премахване на специализираното правосъдие е, че за 10 години не са постигнати никакви значими резултати срещу организираната престъпност и корупцията.

В последните месеци обаче прокуратура на няколко пъти изпраща до български и европейски институции становища по темата, според което закриването на специализираното правосъдие е в интерес на организираната престъпност. Подобна позиция застъпи и Камарата на следователите в България.

По-рано днес позицията си по въпроса изрази и президентът Румен Радев. "С дейността си специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита. Напротив, през годините сме свидетели на смачкани досъдебни производства, на отказ от досъдебно производство по знакови случаи, на преследване на политически и бизнес неудобни хора. Там просто няма аргументи за защита", каза той.

Дебатът

В рамките на обсъждането, което продължи над 8 часа, от ГЕРБ остро се противопоставиха на промените. Депутатът Анна Александрова заяви, че се прави услуга на олигархични кръгове:

"Крайно време е преди този законопроект да бъде подложен на гласуване на второ четене да кажете на българските граждани чии интереси защитавате – тези на държавата или на олигарсите, които са с повдигнати тежки обвинения. Тези същите, които ги изкарахте борци за правосъдие, тези, които не крият подкрепата си към вас, тези, които ще са най-доволни от закриване на специализираните структури в България. Сигурна съм, че обществото ще ви потърси сметка".

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" призова да не се прави спекулации:

След 8-часово заседание правна комисия прие закриване на спецправосъдието

Правната комисия в Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за съдебната власт, с които се закриват специализираните ...

"Не вменявайте някаква вина, там където няма. Не правете спекулации, там където няма доза истина и не прехвърляйте вината, че евентуално липсата на професионализъм на дадени колеги ще е плод на нашите действия тук. Излезте и посочете конкретни дела и лица, за да можем всички заедно да ги проследим".

Социалистът Крум Зарков определи спецпрокуратурата като бухалка за политическа разпра:

"Как изведнъж се оказа, че има съд, който мнозинството харесва повече от другите. Обяснете на международните наблюдатели как между 2017 и особено след 2019 г. започна да обикаля един черен микробус из София и страната с надпис "Специализирана прокуратура" и да прибира хора, в това число действащи министри, но не защото са осъдени, а защото имат мерки за неотклонение, които друг съд не би приел. Обяснете им на прокурорите, които се борят срещу тероризма и организираната престъпност, че закриване на специализираните съдилища не означава, че в България повече никой няма да се бори с този феномен. Но надявам се, че означава, че най-накрая някой ще започне да се бори, особено в частта "корупция".

"Правим първа голяма крачка с гледането на второ четене на закриването на специализираните съд и прокуратура, станали символ на превзетата държава. Партиите от управляващата коалиция се явиха на избори с тази заявка, с това обещание към избирателите", заяви Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика