Депутатите създадоха комисия Nexo

3993
Депутатите създадоха комисия Nexo
Снимка: БГНЕС

Депутатите създадоха комисия Nexo. Тя бе създадена по инициатива на ГЕРБ и гласувана единодушно със 190 гласа "за".  Целта й е да установи факти и обстоятелства, свързани със скандала с криптокомпанията. Комисията трябва да разбере дали криптокомпанията има връзка с организации, финанисирали тероризма, както и какво е участието на Nexo във финансирането на политически партии в България.

Парламентът реши комисията да работи за срок от 1 месец, макар и да не е ясно колко ще продължи животът на 48-ото Народно събрание. Комисията ще се състои от 14 народни представители, избрани на паритетен принцип. Нейн председател е Даниел Митов от ГЕРБ. Членове на комисията ще бъдат: Десислава Трифонова от ГЕРБ, Рена Стефанова и Асен Василев от "Продължаваме промяната", Йордан Цонев и Петър Чобанов от ДПС, Златан Златанов и Ивайло Чоргов от "Възраждане", Иван Ченчев и Илиян Йончев от БСП, Божидар Божанов и Надежда Йорданова от "Демократична България" и Лидия Недева и Гален Монев от "Български възход". 

Дебатът за създаването на комисията бе в две направления. Едната част от изказванията касаеха имиджа на страната, а другата финансирането на политическите партии. Скандалът с криптокомпанията беше сравняван с този с Ружа Игнатова, както и с този с КТБ. ОЩЕ: Дебатът за Nexo доведе до закачка за вратовръзките в парламента

Дебатът

Десислава Атанасова от ГЕРБ определи скандала с Nexo като грандиозен. "Толкова грандиозен скандал, в който за пореден път е замесена България, може би може да бъде сравнен с криптокралицата Ружа Игнатова. Този път обаче в този грандиозен криптоскандал са намесени и политически партии. Едни от които са получавали дарения от служители на Nexo", заяви Атанасова. ОЩЕ: Прокуратурата: Разследваната криптобанка "Нексо" е свързана с лице, финансиращо тероризма

Друг депутат от ГЕРБ в лицето на Любен Дилов - син пък сравни скандала с този с КТБ.

От своя страна Христо Иванов обяви, че "Демократична България" ще подкрепи създаването на комисия за Nexo, както и че няма какво да крият, въпреки че според него тя се прави с предизборна цел. Иванов счита, че една такава комисия няма да погледне на въпроса как изобщо е уредено финансирането на партиите в България. Той заговори и за Закон за лобизма. ОЩЕ: Христо Иванов за "Нексо": Не сме влизали в сделки с никого от дарителите ни (ВИДЕО)

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" също се включи в дебата, като заяви, че не разбира едно нещо. Защо за Бога Народното събрание изземва функциите на други институции в тази държава? Не му е мястото тук да се правят разследвания", подчерта Иванов. Според него резултатът от работата на комисията ще бъдат политически внушения. Депутатът призова да не се правят "на котка и мишка" и определи действията на ГЕРБ като пълен цинизъм. 

Йордан Цонев заяви, че ДПС ще подкрепи създаването на комисията, както и че скандалът с криптокомпанията е доволно голям. "Проблемът е политически и то в голяма степен политически. Политически е, защото за втори път в България гърми голям финансов скандал", каза Цонев. Той посочи, че след Ружа Игнатова това е вторият голям скандал и подчерта, че имиджът на страната е политически, геополитически и морален въпрос. "Ако с това не се занимават политиците, не знам с какво друго трябва да се занимаваме", смята заместник-председателят на парламента. От ДПС заговориха за публично финансиране на партиите. 

На свой ред Асен Василев заяви, че никъде не пише, че са финансирани от Nexo. "Не на последно място, ние ще подкрепим тази комисия, въпреки че според нас е загуба на парламентарно време. Парламентът няма как да установи някой прал ли е пари", посочи Василев. Той пък попита дали комисията ще открие част от хората в криптокомпанията са имали роднинско-партньорски отношения с хора от ГЕРБ. 

От ГЕРБ в лицето на Александър Ненков посочи, че "някой" се опитва да омаловажи темата, но според него има репутационен проблем за държавата.  ОЩЕ: Ако няма виновен за Nexo, да го пишат на нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, но не му вярва

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика