Десетки бивши агенти на "Държавна сигурност" работят в министерствата, най-много в МВР

6366
Десетки бивши агенти на "Държавна сигурност" работят в министерствата, най-много в МВР
Снимка: БГНЕС

Минимум 89 служители в различните министерства са работели и за бившата "Държавна сигурност". Това показа справка на Actualno.com от отговорите на всички министри в кабинета "Петков" на въпросите на народните представители Мартин Димитров и Георги Ганев.

Депутатите от "Демократична България" (ДБ) са изпратили своите запитвания по парламентарен контрол 2 и 3 юни тази година. Двамата искат предоставяне на информация относно това колко са служителите на ведомствата, за които е установена връзка за "принадлежност към бившата ДС и комунистическите разузнавателни служби", както и колко са лицата, които имат достъп до класифицирана информация и секретни документи. Целта е също така да се разбере и има ли лица, за които т.нар. "Комисия по досиетата" е препоръчала да им бъде отнет този достъп след 2016 година. Въпросната комисия прави такива проверки на всички лица, родени преди 16.07.1973 г. 

МВР е с най-много

От отговорите на министрите става ясно, че най-много проверки за принадлежност към бившите служби са направени в Министерството на вътрешните работи - за периода 1 септември 2016 г. до 31 май 2022 г. са проверени общо 10 112 служители. Според написаното от министър Бойко Рашков от тях 82 лица са с установена принадлежност към ДС, но за нито един от тях комисията не е сигнализирала, че би могъл да злоупотреби с предоставения му достъп до класифицирана информация. Иначе с достъп до секретни документи във вътрешното ведомство са точно 6332 лица.

Друго министерство с установени служители, които са бивши представители на ДС, е здравното. Министър Асена Сербезова информира за 3 души, които имат разрешение за ползване на информация ниво "Поверително", но и за тях ДАНС е постановила, че не се налага прекратяване на пълномощията, т.е. счита ги за сигурни служители.

За останалите - ДАНС проверява

Оказва се обаче, че само МВР е предало детайлна справка за установените и проверени лица, докато останалите министерства уточняват, че знаят колко техни служители са проверени, но не са получили резултатите от проверките. За сметка на това данните се изпращат директно в ДАНС, по чието нареждане комисията прави проверки.

Така редица министерства - на земеделието, на околната среда, на финансите, на транспорта, на труда и социалните политики, на спорта и други - са дали сведения за проверените лица, но резултатите от самите проверки на ДАНС не са ясни. Най-отчетливи са примерите с министерството на отбраната (581 проверявани лица), министерството на транспорта (81 души с достъп до класифицирана информация), министерство на правосъдието (61 души), МОСВ (35 служители) и т.н.

Съвсем наскоро популярност придоби казусът с Министерството на външните работи, където министър Теодора Генчовска назначи лица с доказана принадлежност към бившото ДС - сред тях Петко Сертов, Петьо Петев и Иван Петров. След медийният шум в началото на годината тя ги освободи само за ден. Иначе само за 2022 г. през проверка са минали 177 служители на МВнР, но резултатите не са ясни. 

Единствените, които на този етап не са дали своите отговори на въпросите на "Демократична България", са министрите Гроздан Караджов, Атанас Атанасов, Александър Николов, Божидар Божанов и Даниел Лорер. Докато за първите трима няма яснота защо се бавят с отговорите, то за последните двама е редно да припомним, че техните министерства (съответно на електронното управление и на иновациите и растежа) са най-скорошно създадените ведомства. Отделно, Караджов и Николов вече подадоха оставки: Слави Трифонов напуска коалицията: Кирил Петков извърши национално предателство, слагам край на тази агония

Припомняме, че по предложение на ДБ в началото на юни Народното събрание прие нов текст, според който "Комисията по досиетата" е длъжна да обявява принадлежност към ДС при всяка нова проверка на лица - кандидати за публични длъжности.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика