Десетки гласове от машина за ПП-ДБ изчезнаха - коалицията видя манипулация (СНИМКИ)

5469
Десетки гласове от машина за ПП-ДБ изчезнаха - коалицията видя манипулация (СНИМКИ)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Бившият депутат от „Продължаваме промяната“ Венко Сабрутев сигнализира за манипулиране на резултатите от парламентарните избори на 2 април в една от секциите в София, с което секционната комисия е отнела 84 действителни гласа за коалицията ПП-ДБ. Това се вижда и от качените в сайта на Централната избирателна комисия протоколи.

Става въпрос за секция №244606029 в 24 МИР – София. Тя се намира в 42. ОУ на ул. „Генерал Липранди“ №5, район Подуяне. Конкретните гласове за ПП-ДБ са били подадени с машина. В секцията има едно устройство.

НПО: Машините победиха хартията на избори 2023

"Малко над 59% от избирателите са гласували с машина. Това са около 1,477 млн. души, а малко над 1,021 млн. са гласували с хартиени бюл...

Протоколът с числовите данни от машинно гласуване в избирателната секция, качен от ЦИК, показва, че с устройство са гласували 258 души. От тях 84 са подкрепили „Продължаваме промяната – Демократична България“ с №12 в бюлетината. Тук данните са от флашката на машината - т.е. отчетено е гласуването на устройството, без това да има нещо общо с въведени данни от членовете на секционната комисия. Гласовете от машината са действителни. Вижте снимка ТУК и целия протокол – ТУК.

Само че в писмения протокол, в който секционната комисия е задължена да отбележи колко гласа са пуснати на хартия и колко са подадени с машина за всяка формация, срещу името на коалицията ПП-ДБ стои цифрата 0 за гласове с машина. Изписано е, че с хартия ПП-ДБ са подкрепили 11 души.

Така са отчетени само 11 гласа за коалицията в тази секция, а не 95, колкото е общият им брой. Прави впечатление, че по протокола не е драскано и нищо не е поправяно. Вижте снимка ТУК и целия протокол ТУК.

Същото се вижда и в числовите данни от печатния протокол на СИК в избирателна секция №244606029, в която е гласувано с хартиени бюлетини и с бюлетини за машинно гласуване. За ПП-ДБ са отчетени 11 гласа с хартия и нула с машина, което е в противоречие с данните от паметта на устройството. Вижте снимка ТУК и целия протокол ТУК.

Запис от преброяването на бюлетините в секцията гледайте ТУК.

Избирателите на ДПС и БСП предпочетоха хартията, при ГЕРБ има разделение

Мнозинството от гласоподавателите на ДПС и БСП са предпочели да упражнят правото си на вот с хартиена бюлетина вместо с машина на ...

Сравнението между протоколите показва, че на коалицията ГЕРБ-СДС, която стана първа политическа сила на 2 април, ѝ е отнет един глас, подаден с машина. Флашката показва, че са пуснати 67 гласа с устройството, а в протокола на СИК са отчетени 66.

При резултатите за БСП, "Има такъв народ", "Възраждане" и ДПС - останалите партии, които влизат в парламента - няма разминаване.

"Ето още една схема за манипулиране на резултатите от изборите. Този път БЕЗ поправки в протоколите!", пише Сабрутев във Facebook. "В този протокол драсканици НЯМА! На пръв поглед всичко изглежда наред, но… всъщност представлява кражба на гласове в особено големи размери!".

"В секцията има 84 машинни гласа за ПП-ДБ (видимо от машинния протокол - от флашката на машината). Но в хартиения протокол членовете на секционната комисия вписват 0 (нула) гласа за ПП-ДБ с машинен вот! Нула! И така от общо 315 гласа в тази секция, 84 изчезват. И точно тези за ПП-ДБ. СИК, РИК и Информационно обслужване не са хванали липсата на над 1/4 от гласовете в тази секция!", добавя Сабрутев, който е бивш зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

ОЩЕ: Местен лидер се меси в комисия, кмет на село агитира: Какво видя ОЧИ в рисковите секции

Броенето на бюлетините: Доста грешки имаше, казва зам.-председател на ЦИК

Доста грешки имаше – това призна Росица Матева, зам.-председател на ЦИК и неин говорител. Досега не е имало случай да се преброя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутри и ченгета: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика