Десислава Атанасова: Няма да караме депутати да не идват на работа, за да мине правителство

3943
Десислава Атанасова: Няма да караме депутати да не идват на работа, за да мине правителство
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че няма да се правят процедурни хватки в Народното събрание, за да мине правителство с първия мандат със 116 депутати - пет по-малко от необходимото за мнозинство.

ДПС и "Има такъв народ" вече обявиха подкрепа за правителство на Мария Габриел и в понеделник, 22 май, тя ще обяви състав на кабинет.

"На мен г-н Гешев не ми се обажда": Лена Бориславова за разликата между кабинет с първия и втория мандат

"Прокуратурата сама се разобличи, че действа като колцентър за политически поръчки". Това заяви бившият началник на политическия кабине...

„Трябва на всички да е ясно, че ние никога няма да предприемем стъпки, каквито бяха предприемани вече от „Продължаваме промяната“ в тяхното правителство, което се саморазпадаше. Кирил Петков се ангажираше по апартаменти, срещи, търсеха смели, достойни хора. Белжки за "500 К", за продажба на парламентарни групи, на депутати. Ние такъв подход изобщо не обмисляме. Дори няма да призоваваме 5-6-10 народни представители да се отцепват, да не идват на работа и др. Трябва да има публична подкрепа, не тайно гласуване. Нито ще опитваме чрез натиск, нито чрез примамки, нито чрез други действия да ангажираме представители от други парламентарни групи извън ДПС и ИТН", заяви Атанасова пред БНР.

"Преди повече от месец казахме, че когато водим разговори, мандатите нямат значение, че разговорите трябва да се водят принципно. Понякога лицата, които ще изпълняват политиките, нямат значение – когато има мнозинство зад тези политики. Изглежда ми почти невъзможен разговорът за другите мандати, лишено е от политическа логика. Представяме кандидат, който е безупречен в своята професионална биография, наложил се на европейско ниво. Не може да си представя, че някой във втората политическа сила има самочувствието да каже, че е на нивото на г-жа Габриел като контакти и познания. Има ли по-подходящ човек от еврозоната и Плана за възстановяване?", попита Атанасова.

ОЩЕ: Отворено писмо по повод "докторантурата" на Мария Габриел: Докторатът е повече от научна степен, той е почтеност за България

Тя не вижда аргументи защо няма да се подкрепи правителство с първия мандат от страна на ПП-ДБ. "Ако говорим за ПП-ДБ – ние имаме обща законодателна програма, която вече се изпълнява. През миналата седмица заедно – със 191 гласа – гласувахме законопроекта за механизма за разследване на главния прокурор. По съдебната реформа нямаме несъгласия с тях. Нямаме спор, това стана ясно и за българското общество", заяви Атанасова.

Екатерина Захариева: Шансът за кабинети със следващите мандати е много малък

"Надяваме се на разум и този кабинет да бъде подкрепен, защото шансът за кабинети със следващите мандати е много малък". Това заяви деп...

"Общата управленска програма, плод на дълги разговори и срещи, беше представена като тяхна. Ние намирахме баланс не само на интересите на двете партии и коалиции, но и на българските граждани. За кабинета, който се опитваме да формираме, имаме заявен само премиер. Всички останали постове са отворени за тези, които подкрепиха Мария Габриел, но и с другите партии", добави председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Нямаме спорове по темата за търсене на конституционно мнозинство. Ако ПП-ДБ смятат, че биха го постигнали без ГЕРБ, без ДПС, без ИТН, или много им куца аритметиката, или не разбират от политически процеси. Тези джентълменски споразумения нямат законноустановена и конституционна тежест, но ние се съгласихме за ротации за председател на парламента и за председател на правната комисия", допълни тя.

Всички, които участват в подкрепата за правителство, да имат своето представителство, искат от ГЕРБ.

"Отношенията ми не само с главния прокурор, но с всички ръководители на органи на държавна власт, са еднакви – те са институционални", отвърна Атанасова по повод обаждането на Иван Гешев към нея, след като Мария Габриел обяви, че ще иска освобождаването на обвинител номер едно.

Никола Минчев: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ, 116 души не са им достатъчни

Бившият председател на парламента Никола Минчев от "Продължаваме промяната" се съмнява, че някой от 64-те депутати от ПП-ДБ ще подкрепи...

ОЩЕ: Десислава Атанасова: Аз бях жената, на която се обади г-н Гешев по телефона

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев увери "Прозрачност без граници", че изборите ще са честни и прозрачни

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика