Дигитално проследяване на ваксинираните за странични ефекти предлагат от АБВ

3388
Дигитално проследяване на ваксинираните за странични ефекти предлагат от АБВ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Да се въведе дигитално проследяване на нежелани реакции след ваксинация, предлагат от АБВ. Идеята е всеки гражданин да може да предоставя доброволно своя мейл адрес при своята ваксинация в имунизационния пункт, който да бъде въвеждан в единната информационна система, заедно с партидния номер на инжектираната ваксина, съобщи пред журналисти д-р Емил Стоименов от АБВ.

По този начин, автоматично на всеки имунизиран може да бъде изпращан мейл с кратък въпросник след 48 часа, 7 дни и 30 дни или друг подходящ период, в който да бъде предоставена възможността анонимно и доброволно гражданите да отговарят на въпроси, свързани с евентуални нежелани лекарствени реакции, обясни той. За изпълнението може да бъде ангажирана държавната компания „Информационно обслужване“, смятат в АБВ. 

Румен Петков: Лъжа, некоректност, спекулации и слугинаж показа новият парламент

"Предложението за промени в Конституцията, внесено от Христо Иванов и група депутати, е грозна спекулация с очакванията на хората за ра...

Предложението е адресирано до здравния министър в оставка, директора на Изпълнителната агенция по лекарствата и до формиращата се ресорната парламентарна комисия.

Към момента липсва механизъм за проследяване на нежеланите реакции след ваксинация, подчерта Стоименов.

Той представи данни от агенции по лекарства в Европа за случаите на тромбози след ваксинация с AstraZeneca и също за смъртността от COVID-19 в България.

Испанската изпълнителна агенция по лекарствата в края на миналата седмица излезе с първо становище относно такива случаи и те са 0.65 души на 100 000 ваксинирани. Тази седмица Датската агенция по лекарствата обяви, че случаите на тромбози след ваксина с AstraZeneca около 2.5 на 100 хиляди души. В Дания, в сравнение с Испания са приложени много по-малко дози от тази ваксина, отбеляза Стоименов.

Д-р Емил Стоименов: Правителство на Слави Трифонов ще е автогол за "Има такъв народ" (ВИДЕО)

Според мен правителство, създадено около формацията на Слави Трифонов, би било страхотен автогол за тях самите. Това заяви в предаване...

В България смъртността от COVID-19 е близо 200 на 100 000 души население, посочи още той и заключи: "Всеки трябва сам да прецени дали го страх от вируса, дали го е страх от ваксината и сам да реши дали да се ваксинира или не".

Д-р Стоименов изрази надежда, че следващото правителство ще създаде не НОЩ, а Национален пандемичен комитет, какъвто орган е предвиден в нормативната база.

По думите му, разпускането на НОЩ е доста закъсняло действие. "Това трябваше да се случи още в началото на месец декември 2020 година, когато беше приет новият Национален план за готовност при пандемия. С него беше заличена институцията Национален оперативен щаб и беше предложена да бъде създадена нова институция, така наречена Национален пандемичен комитет", посочи Стоименов.

Този Национален пандемичен комитет трябваше да започне работа още в края на миналата година по плана, който е приет с решение на Министерски съвет“, подчерта той. Според него в този комитет трябва да влязат експерти епидемиолози, министърът на здравеопазването и главният здравен инспектор. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика