Директорът на столичната РЗИ: Президентът може да излезе от карантина на 16 януари при отрицателен тест

8810
Директорът на столичната РЗИ: Президентът може да излезе от карантина на 16 януари при отрицателен тест
Снимка: Министерски съвет

Столичната Регионална здравна инспекция е получила списък на контактните лица на председателя на Народното събрание, който даде положителен резултат на теста за коронавирус. Това потвърди директорът на РЗИ - София Данчо Пенчев.

Общият брой на контактните лица, сложени под карантина след това, е 28 души. Само с едно лице от тях не сме успели да се свържем. Костадин Костадинов също е под карантина. Днес ще му бъде връчено самото предписание, но той е информиран", каза д-р Пенчев.

Държава под карантина (ОБЗОР)

Първите мъже в държавата са под карантина след заседанието на Консултативния съвета за национална сигурност (КСНС) при президента, койт...

Той обясни, че органите на МВР са тези, които проверяват лицата, поставени под карантина. Ако тя бъде нарушена, следва акт, би могло да се стигне и до съдебни спорове.

Той коментира и сроковете, в които политиците ще останат в каранитна. Припомняме, че според новата заповед от (11 януари), хората с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на лабораторното изследване. Всички близки контактни на заразените подлежат на 7-дневна карантина. Тя започва да тече от датата на последния им контакт със заразения. 

Данчо Пенчев добави, че за лицата със завършен ваксинационен процес и поставена бустерна доза карантината става 5 дни. Така, според него карантината на Румен Радев би трябвало да падне на 16 януари, тъй като наскоро той си постави бустерна доза. 

Директорът на софийското РЗИ и колегите му изчисляват карантината на премиера и президента след КСНС по новата заповед, въпреки, че за теста на председателя на НС Никола Минчев, се оказа, че е позитивен на 10 януари, тоест преди приемането на заповедта.

Борисов за председателя на парламента: С кой акъл отиваш да обезглавиш цялата държава? (ВИДЕО)

Болен от коронавирус председател на парламента. С кой акъл отиваш да обезглавиш цялата държава? Този въпрос зададе лидерът на ГЕРБ Бойк...

По думите на Пенчев няма разлика в карантината на гражданите и на управляващите. "За министри, депутати датата е 11-и", заяви той. 

"КСНС не е кой знае колко голямо събитие, но продължи дълго и се проведе в сравнително малко помещение. Дали всички ще са под карантина, зависи от епидемиолога, който прави проучването. Общият брой карантинирани след Съвета е 28 души", обобщи националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

Предвид ситуацията в София д-р Пенчев препоръча на хората да останат под карантина. Обсъжда се вариантът случаите, които се застъпват с новата заповед, карантината им да е в новия срок.

"На територията на София град има няколко стъпки за разкриване на болнични легла в зависимост на натоварване. На базата на заетите легла и останалите индикатори ще предлагаме на областния щаб мерки. Дифузното разпространение на Омикрон води до фокусност върху детските колективи. Моето лично мнение и това, което аз ще предложа, е училищата да се затварят последни и първи да се отварят."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com