Дивизиева с официално обвинение, тя го определя за недоразумение

19797
Дивизиева с официално обвинение, тя го определя за недоразумение
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата повдигна обвинение на ръководителя на политическия кабинет на Пламен Орешарски Мария Дивизиева.

На Дивизиева не й е взета мярка за отклонение. "Обвиняват ме в престъпление по член 248, ал. 3, че съм помагала и умишлено улеснила полковник Петър Петков да представи неверни сведения по програмата", каза Мария Дивизиева.

"Обвиняват ме за период от време, в по-голямата част от който аз не съм била на тази позиция като зам.-министър и ръководител на управляващия орган на оперативната програма. Надявам се това недоразумение бързо да бъде изчистено и прокуратурата много бързо да си свърши работата – обективно и безпристрастно. Няма нужда да казвам – не съм извършила престъпление. Както аз така и колегите ми сме вършили работата си абсолютно законосъобразно, професионално", каза тя и благодари на колегите си за огромните усилия, които са положили тази оперативна програма да бъде най-успешната за този период от време.

Началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева бе призована от прокуратурата да се яви днес в сградата на ДАНС за повдигане на обвинение. Това е втора призовка за Дивизиева, след като на 28 април, когато първата бе занесена в Министерския съвет, се разбра, че тя е в отпуск.

Историята

През 2008 г. председателстваният от Веселин Пенгезов Военноапелативен съд печели проект по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Той е на стойност 730 хил. лв. (реално усвоените средства са с 200 хил. лв. по-малко). Основната част от тях (402 хил. лв.) отиват за "Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища".

Обвинението срещу съдия Пенгезов, който е председател на Софийския апелативен съд и срещу съдия Петков е за длъжностно присвояване по проекта за изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен. Според прокуратурата това е станало със знанието на Мария Дивизиева, която по това време е заместник-министър на държавната администрация и шеф на ОП "Административен капацитет" и е съветвала Пенгезов и Петков как да прикрият, че не са обявили обществена поръчка, а вместо това са раздавали пари на физически лица. Взето е решение двата големи договора, свързани с проектирането (182 хил. лв.) и изграждането (220 хил. лв) на софтуера, да бъдат разбити на девет малки, чиято стойност е под 50 хил. лв. По този начин изпълнител може да се избере само със събирането на три оферти и да не се открива процедура по Закона за обществените поръчки. Последваха изказвания на Николай Василев и на Сергей Станишев в защита на Дивизиева.

Николай Василев брани Мария Дивизиева

"Не виждам как Мария Дивизиева може да е злоупотребявала с европари. Съпътстваща щета е много добро обяснение за сегашното положение". ...

След като напуска МДААР и ОПАК, Мария Дивизиева става управляващ директор на "Експат груп", част от финансовата група "Експат капитал", в която и сега изпълнителен директор и член на съвета на директорите е бившият началник на Дивизиева - министърът на държавната администрация в тройната коалиция  Николай Василев. През 2008 година в групата "Експат капитал" е учредено дружеството "Експат бета", като акции при учредяването записват и две фирми, които са изпълнявали поръчки, финансирани по ОПАК по времето, когато Николай Василев е бил министър. Сред тях е "Актив груп" на Моника Йосифова-Станишева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика