Доналд Туск: Очаквам от Борисов видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система

4064
Доналд Туск: Очаквам от Борисов видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система
Снимка: Правителствена пресслужба

Председателят на Европейската народна партия Доналд Туск каза в телефонно интервю за Рикард Йозвяк от Радио Свободна Европа, че очаква от премиера на България Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ “видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система.” Това съобщава Свободна Европа.

Туск отхвърли твърденията на някои от протестиращите в България, че Борисов е изградил авторитарен режим. Лидерът на ЕНП обаче няколко пъти повтори очакването си за доказателства за решителност в борбата срещу корупцията. “Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот”, казва Туск по повод разпространените снимки от спалнята на Борисов, на които се виждат пачки с банкноти по 500 евро.

Цялата европейска подкрепа за Борисов всъщност е само от Германия, смята Евгений Кънев

"Цялата европейска подкрепа за ББ всъщност е от една единствена държава - Германия. Това се вижда дори от бегъл преглед на заседанията ...

Туск заяви, че премиерът му е споделил за случката по време на среща между двамата. “Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен”, спомня си Доналд Туск срещата с Бойко Борисов, на която са говорили за изтеклите снимки.

ГЕРБ членува в ЕНП и има петима евродепутати в най-голямата група в Европейския парламент. “Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот. Но все още вярвам, че той е способен да докаже, че той е, ако не идеалният демократ, поне все още демократ”, казва Туск.

Последната публична среща между Туск и Борисов беше на 2 октомври в Брюксел. Тогава Туск съобщи, че очаква още реформи от България, а Борисов каза, че е получил подкрепа. Вече четвърти месец в София се провеждат всекидневни протести с искане за оставките на Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Досега позицията на ЕНП винаги е била в подкрепа на ГЕРБ. Европейските партньори на Борисов винаги казват, че през март предстоят редовни парламентарни избори и тогава българите ще могат да изразят волята си.

“Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България. Но в същото време ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс. Например, все още има много силна опозиция срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, начело с президента на страната. Все още имаме свободни медии, които имат възможност да атакуват и критикуват правителството. И това, което е най-важно според мен, че в близките месеци ще имаме избори, което означава, че все още всичко е в ръцете на народа на България”, казва Доналд Туск в интервюто.

Туск към Борисов: Имате нашата подкрепа

По повод срещата си в Брюксел с председателя на ЕНП Доналд Туск, министър-председателят Бойко Борисов написа във Facebook: „Имат...

Според него в областта на “върховенство на правото и демократични принципи, имаме някакви основания да сме по-притеснени за други страни членки на ЕС в региона, отколкото за България”. “Но не искам да оправдавам всички грешки, направени от Бойко Борисов. Познавам го от толкова много години и знам, че той все още има добри намерения. Но вие сте прав - добрите намерения със сигурност не са достатъчни в политиката. И затова имаме нужда от повече действия, повече усилия от ГЕРБ и Бойко Борисов, за да ни убедят, че та наистина са решителни в борбата им срещу корупцията и проблемите в съдебната система. Трябва да сме наясно, че политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията. Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Както казах, не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели”, казва Туск.

Доналд Туск казва, че не е най-добрият експерт по съдебната система на България, когато е попитан каква е неговата позиция за “супер-мощната фигура на главния прокурор, който играе значителна политическа роля в България”. “Но едно нещо трябва да е напълно ясно - всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията. Без съмнение. Точно това очаквам от Бойко Борисов и ГЕРБ - видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система. Това за мен е най-важният критерий”.

Последният въпрос на Рикард Йозвяк към Туск е дали всичко това означава, че “Бойко Борисов е все още достатъчно добър за ЕНП”. “Да, ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика