Дончев: 2015 г. ще е рекордна по усвояване на евросредства

8481
Дончев: 2015 г. ще е рекордна по усвояване на евросредства
Снимка: БГНЕС

2015 година ще е рекордна по усвояване на евросредства поради това, че имаме застъпване на двата програмни периода. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика в предаването „Преди всички” по БНР.

Относно думите на държавния глава Росен Плевнелиев за това, че 2015 година ще е рекордна по усвояване на евросредства, Дончев коментира: „Имаме да разплатим около 2,5 млрд. евро от стария програмен период 2007-2013 година или поне това е целта, която трябва да гоним ако не искаме да има отписани средства”. „Това, което е по-трудно до края на година, това ще е финала на плащанията за този програмен период. Допълнително имаме амбицията да отворим процедури за няколко милиарда от новия програмен период”, допълни той.

ЕС ни готви нови санкции за нарушения при еврофондовете

Очаква се Европейската комисия да наложи нови санкции на България за нарушения по разходването на средства от еврофондовете. Това става...

„По-важно е постигнатото с тези пари. Не бива да забравяме, че 2020 година колкото и да изглежда далечна в бъдещето вероятно ще бъде последния програмен период за България с такава интензивност на финансирането”, уточни вицепремиерът.

„Поради промяната на някои статистически показатели в страната, поради промените, които текат на европейско ниво. Всеки ден от тези следващи 5 години трябва да бъде използван, за да може този паричен ресурс да се превърне в тези структурни предпоставки, които дългосрочно трябва да правят България по-модерна и по-богата държава”, каза още вицепремиерът Томислав Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика