Дончев: Ако България не лобира за Кристалина Георгиева, ще пропусне възможност

16143
Дончев: Ако България не лобира за Кристалина Георгиева, ще пропусне възможност
Снимка: БГНЕС

"Ако не се лобира за кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител на ЕС по външната политика, България ще пропусне отлична възможност".

Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург, предаде БГНЕС.

"Да има действащ комисар с такава репутация и подкрепа като госпожа Георгиева и да има съмнение дали да бъде подкрепен, това буди учудване сред всички колеги", заяви Дончев. Той отбеляза, че по-големите шансове на Георгиева да бъде одобрена за Върховен представител на ЕС по външната политика не се дължат на лобирането за нея от България, а на личните и професионалните й качества.

По време на срещата с журналисти в Страсбург българските евродепутати в групата на ЕНП се ангажираха да работят за отпадането на мониторинговия доклад по механизма за сътрудничество и проверка към България, както и за влизането на страната в Шенген.

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев изрази виждането, че трябва да има общ енергиен съюз, защото ЕС още дълго време ще бъде енергийно зависим. Според Уручев ЕК трябва да има повече правомощия за изграждането на общи политики в областта.

"Трябва да се извървят маса стъпки в тази посока, защото общият енергиен пазар ще доведе до по-голяма сигурност``, подчерта той и добави, че от енергиен "Южен поток" се е превърнал в политически проект.

Като стъпка към създаването на общ енергиен съюз Уручев посочи изграждането на енергийните връзки между държавите-членове на ЕС, чрез делегиране на повече правомощия на ЕС, както и уеднаквяването на различните схеми за субсидирането на енергетиката.

Мария Габриел от своя страна заяви, че ще работи за съставянето на директива, която да защитава жените, станали жертва на насилие и за промяната на визовата политика на ЕС, като за целта ще бъде създадена нов тип виза за ЕС.

Борисов отново поиска незабавната оставка на управителя на БНБ

Ръководството на Българската народна банка трябва да подаде оставка веднага. Това трябва да бъде първа точка в дневния ред на Народното...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика