Дончев за управлението: Има вибрации, няма предпоставки за избори

2708
Дончев за управлението: Има вибрации, няма предпоставки за избори
Снимка: БГНЕС

Със сигурност в коалицията има вибрации – вибрации от движещо се превозно средство, но няма структурни предпоставки за предсрочни избори. Няма как всичко да е тихо, спокойно, ординарно и всички да сме на един акъл. Това означава, че всички са се наговорили да говорят публично неща, в които не са убедени. Другият вариант е по-честен. Така вицепремиерът Томислав Дончев направи разбор какво се случва с управлението.

Много лесно е да се харчат пари, но когато се събират е малко по-различно – така Дончев коментира пред bTV защо Бойко Борисов се ядоса на "Обединени патриоти" заради бездимните цигари.

Властта призна за проблеми с обществените поръчки

Приоритетът за кабинета е в рамките на 1 година да тръгнат електронните обществени поръчки. Стане ли това, ще се решат много от пробл...

Според Дончев обясненията от вносителите за законови промени що се отнася до бездимните цигари били в полза на бюджета. Ако електронните цигари са вредни, което трябва да се докаже, трябва да имат по-висок акциз, смята вицепремиерът, но той не влезе в изчисления колко по-висок. Засега има разбирателство сред управляващите акцизът им да не се вдига с над 50% от акциза на конвенционалните цигари. Не знам някой, който да не е пушил, да почне да пуши бездимни цигари – обикновено това са пушачи, които искат да се откажат от вредния си навик, каза още Дончев.

Няма нищо лошо представители на изборни длъжности да бъдат проверявани с тестове за почтеност, но едва ли може да има гаранция от 100%. Въпросите обаче никога не може да са директни, ще са завоалирани, коментира Дончев информацията от Тригодишния план за действие на Националната програма за развитие „България 2020” в периода 2018 – 2020 година.

Дончев каза и, че сме почти готови с електронното свързване на администрацията, както и да се предвижда наказание за ръководители, включително министри, които не изпълняват процеса на електронизация.

Моята работа по принцип е да съм недоволен – така Дончев отговори на въпрос дали е доволен от европредседателството ни. Рано е да се даде оценка, но служителите в администрацията се справиха добре, заключи вицепремиерът. Какво ще стане със Западните Балкани, с кохеизонната политика, с многогодишната финансова рамка – ще видим в следващите месеци, заяви Дончев.

Лиляна Павлова: Имаме 80% одобрение за председателството

 Последното социологическо проучване, което направихме за Европредседателството ни дава над 80% одобрение на гражданите. Това каза...

Не съм в течение на техническите детайли, но председателството не е председателство на правителството, а на всички институции и те са канени. Не се сещам в кои формати е трябвало да бъде канен г-н президентът, добави Дончев относно недоволството на Румен Радев, че бил изолиран от председателството ни.

Относно искането за оставка на Султанка Петрова заради инцидента със загинал охранител в Партийния дом, вицепремиерът отвърна, че не знае защо БСП се задоволява само с нейната оставка, а не с цялото правителство, като такава била червената практика. Прокуратурата да провери, заключи Дончев.

За финал вицепремиерът видя включването на Китай като инвеститор по следния начин – китайски компании да разработват проекти, с които да изчисляват как да печелят и съответно да поемат пазарен риск. Подобен тип инвестиция би могла да се реализира чрез концесия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Депутат от ГЕРБ подаде оставка в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика