Донев призова депутатите за разум, за да влязат в парламента проектозаконите по Плана за възстановяване

672
Донев призова депутатите за разум, за да влязат в парламента проектозаконите по Плана за възстановяване
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Почти всички проектозакони, свързани с Плана за възстановяване на България, са готови. Сега всичко е в ръцете на народните представители, които трябва да изберат председател на парламента и това да даде начало на процеса по вкарването на законовите промени в пленарна зала. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на заседанието на Министерски съвет в четвъртък.

"Продължаваме работата ни по един от основните приоритети, които си постави служебното правителство още от първия ден от встъпване в правомощията си – подготовката на проектозаконите, свързани с Плана за възстановяване (ПВУ). Подготвили сме почти целия пакет, свързан с второто плащане по плана. Днес предстои да разгледаме още 2 законопроекта – за изменение и допълнение на Закона за правната помощ и законопроект за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие", каза Донев.

Гълъб Донев: Най-важният въпрос е да се състави коалиционно мнозинство и правителство

Най-важният въпрос е да се състави коалиционно мнозинство и да се избере правителство. Това каза министър-председателя в служебното пра...

"Внасянето в НС на вече приетите законопроекти зависи от избора на председател на 48-ото Народно събрание. Българските граждани очакват да видят конкретни действия в НС по финализиране на работата по законопроектите, свързани с втория транш от парите от ЕК по Плана за възстановяване", добави той.

В предишните дни бе отправена заявка за изслушване на министъра на финансите Росица Велкова-Желева по темата проектобюджет 2023. "Без съмнение, навременното стартиране на бюджетната процедура и разумното отношение на депутатите към парите на държавата е от първостепенна важност. Министър Велкова и нейният екип имат готовност да запознаят народните представители с различните сценарии, по които работим. Изслушването би било възможно обаче едва след като бъде избран председателят на 48-ото НС", каза премиерът в деня след безпрецедентната ситуация в парламента, когато не бе избран председател на първото заседание.

Донев се похвали, че служебното правителство заслужено си спечелило оценката на "правителство на действието" – и от вътрешните, и от международните партньори. "За мен е важно, че за кратко време успяхме да извадим държавата от режима на пауза. Ще припомня, че служебното правителство не си позволи да губи дори секунда в политически игри и процедури. Пропиляното политическо време изяжда от времето ни като общество. Хората искат да живеят в добре уредена държава, а не да бъдат зрители на политически спектакли", каза той.

"Резултатите от последните парламентарни избори го доказват – ниската активност и "Не подкрепям никого" показаха, че тези, които не подкрепят никого бяха на косъм да прехвърлят 4-те процента. Призивът ми е за работа и отговорност и към българските граждани, които не са представени в парламента", каза Гълъб Донев.

Гълъб Донев: Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, предстои спад

„Нивата на инфлацията достигнаха своя пик, сега с в плато и предстои спад“. Това заяви в предаването „Лице в лице&ldq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика