ДПС не иска една част от армията да е фаворизирана пред друга

1062
ДПС не иска една част от армията да е фаворизирана пред друга
Снимка: БГНЕС

ДПС не застъпва идеята въоръжена сила да се приоритизира за сметка на друг тип, а трябва да върви в комплект, като с ВСС, така и със военно-морските сили. В този случай е добре, че има консенсус. Такова коригиране по въпросите на националната сигурност наистина е наложително и необходимо, защото за шест години доста неща са се променили, средата за сигурност е много динамична. Хроничен недостиг на финансови средства и трупайки се в годините допринесоха за трудностите, които сега се виждат. Понижиха за възможностите за ремонт на всички видове техника, а отбраната и сигурността изискват средства. Това заяви в ефира на БНТ ген. Симеон Симеонов.

Припомняме, че след вчерашния КСНС премиерът Бойко Борисов посочи пехотата като "майка" на армията.

Радев: Българската армия е малка и тревожно неокомплектована

Днес Българската армия е не само малка като личен състав, но и тревожно неокомплектована, с нисък социален статус на военнослужещите и ...

По думите му разсроченото плащане е добро като решение, защото още облекчи изплащането на бъдещите договори и българската армия ще получава средства, за да може да се готви целия личен състав. По отношение на подготовката на военнослужещите Симеонов припомни, че това е изключително дълъг и скъп процес, един специалист се подготвя с години. На един военен пилот първи клас, който да може да лети денем и нощем при всякакви условия, са необходими между три и пет години подготовка, каза Симеонов.

Относно и избора на нов самолет най-важното е какъв е ресурса му на експлоатация, колко са ежегодните разходи за да не се получи така, че да се купи суперскъпа техника, а после да няма достатъчно средства, за да бъде поддържана, обясни още ген. Симеонов.

Целта е да бъде постигнат 50 часа нальот с тези пилоти. Преминаването на нов самолет ще изисква сериозна подготовка на пилотите, които ще летят на тях. Разсроченото плащане няма да доведе до натоварване на бюджета, поясни още той. Ген. Симеонов допълни, че разликата между нов и стар е, че при новия има възможност да се ползва офсет – възможност за създаването на нови работни места.

От най-динамичните предизвикателства към националната ни сигурност са разгледани само външните - мигрантската криза, терористичната заплаха. Има регионални конфликти, които дават своя принос към предните два фактора. Трябва да отчитаме в кой регион се намираме, уточни ген. Симеонов. Той е категоричен, че трябва да поддържаме добри отношения с всички наши съседи и големите сили.

Президентът свиква КСНС за рисковете пред националната сигурност

Президентът Румен Радев свиква на 30 май от 10.00 часа на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигу...

Демографската криза, бедността, контрабандата, недостатъчното ниво на образование, битовата престъпност - тези неща влияят на вътрешната сигурност. За да бъде решен проблемът, в огромна степен има значение този преглед да бъде извършен навсякъде, допълни още той.

По въпроса за изтичането на лекари ген. Симеонов уточни, че трябва да има по-голям контрол над бюджета на здравеопазването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика