ДПС: Основното постижение на кабинета Орешарски беше връщането на демокрацията

1402
ДПС: Основното постижение на кабинета Орешарски беше връщането на демокрацията

"Основното постижение на кабинета Орешарски беше връщането на демокрацията". Това е записано в един от докладите, които се четат днес на IX-та Национална конференция на ДПС, на която се очаква партията да избере нов лидер.

Според доклада правителството на Пламен Орешарски (29 май 2013 - 6 август 2014 г.) e заложило на политики, "насочени към растеж и подобряване на бизнес средата, намаляване на административните тежести, възстановяване на добрите практики на работа в приходните агенции разплащане на натрупаните от предшествениците му задължения по договори от страна на държавата и е реализирало инвестиционната програма, насочена главно към проблемните райони".

От доклада става ясно още, че въпреки конфронтацията в Парламента са били договорени добри условия за Оперативните програми в периода 2014-2020 г.

Мехмед Дикме: ДПС се превръща в мафиотска организация

"С толкова много хора на Конференцията на ДПС се цели да бъде демонстрира една голяма показност". Това каза Мехмед Дикме, бивш член н...

В текста се казва също така, че ДПС изразява съжаление за несправянето със задачата по връщане на нормалността в политиката у нас.

Междувременно на конференцията един от временните съпредседатели на партията Мустафа Карадайъ заяви, че "ДПС е достатъчно зряла и отговорна партия, която може да се самокоригира".

"За 26 г. на своето съществуване ДПС се е доказвала не един път като националноотговорна политическа партия, каза Карадайъ. През 2013 г. основателят и лидерът на партията Ахмед Доган ни даде един много силен урок по демокрация, но и постави на изпитание зрелостта ни на демократична и либерална партия. На 24 декември миналата година ние доказахме, че ДПС е достатъчно зряла и отговорна партия, която може да се самокоригира. Безпрецедентната промяна в оперативното представителство на партията се случи в отговор на опита за подмяна на каузата на ДПС", посочи Карадайъ.

"На предходната конференция идеологът на партията д-р Ахмед Доган се оттегли от оперативното ръководство „ В името на Свободата и развитието на ДПС!”, за да предостави възможност друг да поеме щафетата", каза той.

"За оперативен председател беше предложен изявен парламентарист и добър оратор, който да развие либералния си код в ДПС като кауза, визионерския си усет, диалогичността в партията и с другите политически сили, преценката си на различните ситуации и най-вече да бъде колективен играч", отбеляза Карадайъ.

Доган дойде на конференцията на ДПС

5 минути след обявения начален час на 9-ата Национална конференция на ДПС в зала 3 на НДК, къде се провежда партийният форум, влезе поч...

"Но вместо оперативно ръководство на партията на база колективни решения, беше направен опит за подмяна на ДПС. Това доведе до политическата необходимост за преждевременната му смяна, припомни Карадайъ. Решението на Централния съвет от 24 декември м.г. беше потвърдено и от всички над 60 000 членове на партията, от над 2 000 местни съвети, от всички общински съвети и областни структури", каза той.

В своето изложение Карадайъ се спря на възхода на партията и оцени участието на ДПС на различните избори през последните години.

"Основният политически субект в държавата допусна съставянето на анти-ДПС коалиция в 43-ото НС, но не успя да оцени по достойнство изразената позиция от ДПС за подкрепа на дясното правителство с единственото условие в него да не участват крайни националистически формации", посочи Карадайъ.

Въпреки неоцененото поведение, ДПС не изневери на себе си и остана конструктивна опозиция като последователна националноотговорна партия. Но след сформирането на второто правителство на Бойко Борисов с подкрепата на националистически партии и една несигурна коалиция, анти-ДПС риториката се превърна в основната опорна точка главно на десните субекти и националистите от властта.

В публичната среда отново трайно се настани образът на врага - ДПС „удобен виновник” за всички настоящи и бъдещи управленски грешки, подчерта още Карадайъ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика