ЕК може и да не завърши оценката на българския план за възстановяване до края на годината

1633
ЕК може и да не завърши оценката на българския план за възстановяване до края на годината
Снимка: iStock

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер отказа да се ангажира с прогноза дали оценката на българския План за възстановяване ще бъде готова до края на годината. Мамер съобщи само, че ЕК е започнала вече с оценяването на плана, предаде БНР. 

Припомняме, че България изпрати своя национален план на 15 октомври.

Най-вероятно тази година няма да има извънредни европари за коронакризата у нас

България почти сигурно ще се размине тази бюджетна година с предвидения аванс по Националния план за възстановяване и устойчивост. Това...

Досегашната практика е показала, че на Европейската комисия са ѝ необходими около два месеца, за да се произнесе по Плана за възстановяване, а след това Съветът на Европейския съюз има необходимост от още около месец, за да даде финалното одобрение и да може да бъде направено авансово плащане. Това обясни преди седмица пред журналисти ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Цветан Кюланов. Заложените цели по националните планове се оценяват по тристепенна скала – A, B, C, като за четири от направленията е задължително да имат най-високата оценка. Със сигурност, ако има текст, който получава С, планът не може да бъде одобрен. „Комисията ще приоритизира качеството пред скоростта, т.е. планът трябва да бъде максимално добър, за да бъде одобрен и в тази връзка и нашият интерес, и интересът на националните власти е да работим и максимално бързо, и максимално качествено“, каза Кюланов. След като бъде одобрен планът, държавата членка може да поиска плащания за постигане на определена цел.

„Държавата членка два пъти годишно отправя искане за плащане към Комисията и казва какво е изпълнено. Комисията проверява дали и според нея то е изпълнено, в един от комитетите на Съвета също се разглежда препоръката на Комисията плащането да бъде извършено, след което държавата получава средствата.“ Когато дадена цел бъде постигната, ключово е резултатът да бъде запазен, подчерта Кюланов. „Тоест не трябва да има стъпки, които са били до декември предишната година, които тогава са били изпълнени и плащането е направено, а след това примерно законодателството е било отменено или нещо подобно“. 

Има обаче коментари и прогнози, че България почти сигурно ще се размине тази бюджетна година с предвидения аванс по Плана за възстановяване и устойчивост. Страната ни очаква от Брюксел 13% аванс от заложените в плана 12,9 млрд. лв. безвъзмездно финансиране или първоначална сума от около 1,7 млрд. лв. Средствата са заложени като приход в рамките на Бюджет 21, но тези постъпления вероятно няма да се реализират и това може да влоши салдото в държавната хазна. 

Страната ни се забави с плана по две основни причини – необходимостта да се заемат ясни позиции в частта реформи по темата "Върховенство на закона" и ангажимент за спиране на въглищното производство като част от зеления преход. Служебният кабинет дълго отлага произнасянето по тези въпроси с аргумента, че такава позиция следва да се поеме от редовно правителство, но в крайна сметка изпрати своята версия на плана в ЕК.

Планът за възстановяване и устойчивост на България най-после стигна до ЕК

Европейската комисия получи Плана за възстановяване и устойчивост от България, в който страната ни иска безвъзмездни средства в размер ...

Рискът парите от ЕК да не дойдат навреме бе ясен още при актуализацията на Бюджет 21. Според финансисти това ще влоши салдото по консолидираната фискална програма, но проблемът няма да е толкова сериозен, защото срещу тези непостъпили постъпления няма направени разходи. Минусът обаче ще изяде част от преизпълнението на останалите приходи и ще се отрази на дефицита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика