Екатерина Михайлова: Станишев не може да е евродепутат "за малко"

17333
Екатерина Михайлова: Станишев не може да е евродепутат "за малко"
Снимка: БСП

Възможно ли е Сергей Станишев да е „за малко” евродепутат и да се върне после като депутат в българския парламент? Този въпрос стана особено актуален през миналата седмица, особено след като ЦИК обяви името на лидера на БСП като един от 17-те европейски депутати в новия Европейски парламент.

До 1 юли приключва мандатът на досегашния Европейски парламент. От този момент започва мандатът на следващия ЕП. Не може „за малко” да си евродепутат – ако от 1 юли си в качеството си на член на ЕП, то не може да останеш на друг държавен пост, каза Екатерина Михайлова в сутрешния блок на Нова телевизия.

РЗС: Станишев лъже като циганин, търси как да избяга в Брюксел

По всичко личи, че лидерът на партията, получила най-много ромски гласове на евроизборите, си служи с цигански номера. Това казва в сво...

Ако при това положение не си си подал оставката като депутат в националния парламент, може да се започне процедура по несъвместимост пред Конституционния съд, категорична е Михайлова. И няма изискване да си евродепутат, за да станеш еврокомисар. За да станеш еврокомисар от нашата квота, трябва да те предложи българското правителство, подчерта едно от бившите лица на СДС.

Не бива пак да сме в ситуация „какво, защо и как” – така, както уж Делян Пеевски се закле като шеф на ДАНС, а после си остана депутат според Конституционния съд.

В случая с отказа на Пеевски да стане евродепутат също има казус. Самата ЦИК има решение, че не може да се откажеш предварително да си евродепутат, след като още не са те обявили за такъв. Пеевски подаде отказ още преди да бъдат обявени имената на новите европейски депутати. Но това е казус и противоречи на Изборния кодекс – там се казва, че отказ от пълномощия за европейски депутат се отказваш пред самия Европейски парламент. А пред ЦИК единствено се отказваш от съгласието си да бъдеш кандидат за евродепутат, обясни Екатерина Михайлова.

За мен единственото логично обяснение е да се спаси Искра Михайлова – политическа логика. Възможно беше при рокади в кабинета тя да е една от засегнатите и така се избягва възможността да се получи един вид скандал, каза Михайлова.

Станишев официално обяви, че няма да става евродепутат

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще подаде заявление до Европейския парламент /ЕП/, че се отказва от евродепутатското си място. Твърдо съ...

Според Екатерина Михайлова при преференцията има риск с купен вот да се избута някой от много задна позиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика