"Екзакта": Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щяха да водят пред БСП двойно

6766
"Екзакта": Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щяха да водят пред БСП двойно
Снимка: БГНЕС

Ако изборите бяха днес ГЕРБ щяха да получат почти двойно повече от БСП. Според данните на електоралните нагласи ГЕРБ биха получили 25,1% от вота на българите, а БСП – 12,2%. Национално представителното проучване на пълнолетните българи е проведено в цялата страна между 1 и 9 април, 2015 г от „Екзакта Рисърч Груп”.

Според изследването ДПС щяха да получат 7,5%, Реформаторският блок – 5,5%, Патриотичният фронт – 5%, АТАКА – 3%, а АБВ – 2,5%. 

"Алфа Рисърч": Рейтингът на Борисов расте. Павлова е начело сред министрите

Ръст от 33,4% отбелязва личният рейтинг на премиера Бойко Борисов, като се покачва леко, но устойчиво след повторното влизане във влас...

В рамките на проучването са интервюирани 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка. Обхванати са 125 гнезда в 88 населени места. Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на Exacta. Получените данни през април са набрани извън контекста на реална изборна ситуация. Ето защо на тях следва да се гледа по-скоро като на ориентир за политически симпатии, отколкото като на прогноза за изборен резултат, отбелязват социолозите, цитирани от "Фокус".

Ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в Българското Народно събрание без ББЦ. От „Екзакта Рисърч” отчитат, че след конгреса на БСП се регистрира минимално покачване на електората на тази партия с 1%. Без промяна, обаче остава рейтингът на одобрение на Михаил Миков – 16%. Общественото доверие към лидера на БСП е по-слабо от това, което регистрираме за други леви политици като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

През този месец от „Екзакта Рисърч” тестират и Велизар Енчев, който сформира „Българска пролет”. През април той е одобряван от 15% от българите. Интерес към формацията на Велизар Енчев проявяват най-често привърженици на Атака, на БСП и на АБВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика