Емил Радев: Мигрантите на границата ни ще бъдат подлагани на скрининг

1575
Емил Радев: Мигрантите на границата ни ще бъдат подлагани на скрининг
Снимка: БГНЕС

„През последните три години имаше голямо отстъпление. От нулева миграция, бяхме станали разграден двор. Но в последната една година границата се управлява все по-добре, затова и бяхме приети в Шенген“. Това коментира в "Лице в лице" по bTV евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Преди дни Европейският парламент одобри новия пакт за миграцията и убежищата. Той предвижда създаване на центрове по границите. „Новият пакт ще се отрази положително на България. Той дава много повече инструментариум да се справяме с нелегалната миграция. Ще бъдат подложени на скрининг влизащите – особено от страни като Пакистан, Индия, Бангладеш, Мароко, Тунис, Египет. Ще им се свалят отпечатъци, биометрични данни, за да не могат да отидат в друга държава членка, ако тук им се откаже убежище. Икономическите мигранти ще бъдат държани в центрове по външните граници на ЕС“, заяви Емил Радев.

Още: "Огромна стъпка за Европа": Фон дер Лайен с коментар за приетата миграционна политика на ЕС

„На ниво на ЕС ще се подписват с държави, от които влизат мигранти като Тунис, Тирция, Египет. Със споразумението връщането им обратно ще е много по-бързо, когато тези хора нямат право на убежище. Ще има много по-бърза процедура за даване на убежище или за отказване. Ще има списъци на сигурните трети държави като Турция,у Тунис. Там няма война, там е спокойно. Тези хора няма как да получат убежище в ЕС“, посочи още той.

„Ние настояваме, ако ЕК финансира проекти в тези държави или имат спогодби за икономически облекчения с ЕС, нека докато не си изпълняват задълженията, ние да спираме действията на такива споразумения“, каза още Емил Радев.

Още: Италия: Миграционната реформа на ЕС е възможно най-добрият компромис за нас

„Когато навлязат над 30 000 групи хора, държавата членка по външната граница не може да се справи с такъв огромен наплив. Тогава ще има механизъм за преразпределение пропорционално в останалите 26 държави членки на ЕС. Ако например Полша откаже да приема мигранти, а Германия се съгласи, тогава Полша ще заплати на Германия 15 000 евро на човек от приетите от квотата за Полша“, посочи още той.

„Ще има справедливост при разпределението на мигрантите. Пактът се различава от Дъблинското споразумение по това, че няма как да ни връщат тези, които са преминали България и заминали нататък. От 1 януари до 5 март са ни върнали 68 човека от Австрия по Дъблинското споразумение, каза Радев.

Още: Емил Радев: Ветото срещу България за Шенген саботира идеята за единство на ЕС

"Правозащитните организации са важни, те се борят за правата на тези хора. Но да пускаме безконтролно, да им даваме на всички право на убежище, оттам нататък няма как да се съгласим. Външните граници трябва да се пазят много добре. България получи много добра оценка. България възпира нелегалното преминаване на българо-турската граница", коментира евродепутатът.

"Когато бившият премиер Денков поиска оставката на вътрешния министър две седмици преди съвета, с който ни приеха в Шенген, това беше удар по нашата репутация и видяхме резултатите. Това, което става в момента с пълното компрометиране на българските служби за сигурност, какъв компромат е", посочи още Емил Радев.

Още: Емил Радев: 12 години не можем да стоим без всякакви причини извън Шенген

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика