Енчев внесе законопроект за отпадането на банковата тайна

6134
Енчев внесе законопроект за отпадането на банковата тайна
Снимка: БГНЕС

Независимият депутат Велизар Енчев внесе в Народното събрание Закон за отмяна на банковата и търговската тайна върху цялостната дейност на банки, за които е взето решение за отнемане на лиценза. Той прави това от името на инициативен комитет, в който влизат още Александър Каракачанов, Боян Киров, Боян Дуранкев, Веска Волева, Петко Тодоров и Петър Обретенов.

Законът по същество

Банковата тайна скоро може да е табу за половината планета

Над 80 държави подписаха споразумение в Берлин, което може да сложи край на банковата тайна в световната борба срещу данъчните измами,...

Проектозаконът на Енчев и колегите му влиза в Народното събрание по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и трябва да бъде разгледан от депутатите, предаде БГНЕС. Според авторите на предложението единственият начин за постигане на пълна прозрачност, особено в случай на финансови кризи е отпадането на банковата и търговска тайна за банки, за които е взето решение за отнемане на лиценза.

Предлага се отмяна на банковата тайна и информация, засягаща авоарите и операциите по сметките и влоговете, както и получените кредити на лицата-клиенти на банка с отнет лиценз. В предложението е записано още, че трябва да бъде предоставена публична информация за всички извършени цесии и прихващания, техният размер и органът, който ги е разрешил. Ако законопроектът бъде приет, ще трябва да бъде представен и списък на всички юридически лица, в чието управление банката участва или има дялово участие през предходните десет години преди отнемането на лиценза.

Енчев и колегите му предлагат още да се уреди със закон предоставянето на публична информация за извършените в банката с отнет лиценз информация за вътрешни и външни одити, финансови проверки и пълните доклади по тях. Законопроектът предвижда и предоставяне на информация за имотното състояние на членовете на ръководството на банката с отнет лиценз и техните семейства.

Цялата тази информация да се публикува в интернет предлагат вносителите. Предвижда се възможност гражданите да получават и допълнителна информация за фалиралата банка по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Мотиви

Енчев уточни, че предлага този закон заради казуса "КТБ", предаде OFFNews.

"Този закон стана критично актуален на фона на фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), който по официални данни ще струва на българската държава и най-вече на българския данъкоплатец над 3 млрд. лв.", обясни Енчев.

По думите на Александър Каракачанов, както законът, така и поводът за внасянето му, са безпрецедентни.

Банковата тайна в ЕС на практика пада скоро

Финансовите министри на 28-те страни от ЕС се договориха в Люксембург за въвеждане на автоматичен обмен на банкови данни. Това съобщи е...

"Ще ви дам един пример - през 1997 г., когато излезе Законът за кредитните милионери, се оказа, че в България има загубени от банките 1.7 млн. долара. В момента говорим само за една банка и говорим за 3 млрд. евро. Такъв прецедент досега в България няма", обясни Каракачанов.

Според него за една година, откакто банката беше поставена под особен надзор, нищо не се променя, защото се очаква решение от политиците, министрите, прокурори, които нямат интерес от истинско разследване.

Целта на внесения от инициативния комитет закон била разследването да се води пред "прекия надзор на българските избиратели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика