Енергийният министър прогнозира поскъпване на парното с "няколко десетки процента"

3868
Енергийният министър прогнозира поскъпване на парното с "няколко десетки процента"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Енергийният министър Александър Николов прогнозира поскъпване на парното с няколко десетки процента и обеща решения за компенсиране на потребителите. Това стана ясно от коментара му пред медиите в кулоарите на Народното събрание. 

Министърът прогнозира, че ще има позитивен ефект в крайната цена, но дали ще е пълна степен, зависи от много фактори.  Той обясни, че е естествено да се очаква повишение, когато се има предвид ефекта от цените на природния газ към топлинната енергия. "Фактът, че много дълго време се направи всичко възможно да се удържат цените, е показателен за това колко усилия коства и на дружествата, и на цялата електроенергийна система да изплаща тези компенсации, за да няма директен негативен ефект към обществото. Това не е устойчив модел и в някакъв модел", каза още Николов.

На въпрос как битовите потребители ще посрещнат увеличението на парното, Николов коментира, че топлофикационните дружества са с различен модел на работа и съответно различен ефект ще има върху крайната цена. "Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента, не е нещо неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност. И със сигурност това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет, вицепремиер и премиер", заяви още той. Николов отбеляза, че за радост текущият отоплителен сезон, е минал. "Предстоят няколко месеца, в които разходите за отопление са доста по-ниски. Когато живот и здраве стигнем до следващия отоплителен сезон, ще търсим варианти и за компенсации", коментира още той. 

От изявлението на министъра стана ясно, че има концесионни договори за добив на газ в Черно море,  които са удължени и проучванията предстоят скоро. 

Министър Николов отговори и дали е възможно възобновяване на доставките от "Газпром". "Това, което трябва да прави "Булгаргаз", го прави. "Булгаргаз" си пуска ежедневно заявките. Това, че те не се изпълняват, е функция на другата страна", каза още Николов.  Попитан къде сме внесли пари за доставка на газ, министърът заяви, че това се е случило в сметката, която е по договора с "Газпром". 

Николов коментира темата с панели за енергия на всички обществени сгради, каквато цел си постави ЕК. "В България ефективността на слънчевата радиация е една от най-високите в ЕС. Това е цел, която ние трябва да си поставим. Със сигурност ще има позитивен ефект върху цялата система. Не само от гледна точка на разходите за потребителите и за бизнеса, а от гледна точка на намаляване на разходите по трасето", каза Николов.

Има ли опасност парното да поскъпне със 100 или 150 %? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика