Енергийният министър в Брюксел: Подкрепихме да се въведат мерки за пестене на ел. енергия

2614
Енергийният министър в Брюксел: Подкрепихме да се въведат мерки за пестене на ел. енергия
Снимка: БГНЕС

Подкрепихме да се въведат мерки за пестене на електроенергия. Това коментира министърът на енергетиката Росен Христов пред БНТ в Брюксел. 

"Днес на Съвет "Енергетика" на ЕС бяха обсъдени редица мерки, свързани основно със стабилизация на пазарите на енергия и газ в Европа, както и готовността на всяка държава да посрещне отоплителния зимен сезон", каза министърът.

По думите му мерките, които са обсъждани, са по-скоро направления, тъй като в тях няма конкретика откъм таван на цени. "Бяха приети като инициатива, нашата страна ги поддържа с ясното становище, че преди да станат тези мерки задължителни, трябва да са подкрепени с анализи и калкулации, за да се види дългосрочният и краткосрочен ефект върху всяка държава", каза още Христов. Той посочи, че страната ни може да се произнесе по мерките, когато види конкретика. Стана ясно, че страната ни ще подкрепи мерките, които имат смисъл. 

Той коментира и темата с пестенето на ел. енергия. "Това, което обсъждахме и подкрепихме е моментално да се въведат мерки за пестене на електроенергия, които не изискват инвестиции и сериозни организационни промени. Това е включително в някои късни часове да се изключва част от улично осветление, осветяване на сгради. Това са мерки, които повечето от компаниите в частния сектор са ги правили и през годините", коментира Христов. 

Според него всички други мерки, които биха дали резултат, изискват по-сериозни структурни и инвестиционни стъпки. 

Росен Христов отговори на въпрос каква е позицията на България за налагане на таван на електроенергията от ВЕИ и атомна енергия. "Това също трябва много добре да бъде преценено. По принцип като човек, който идва от частния сектор съм против всякакви резки намеси на държавно ниво във функциониращи пазари с изключение на моменти, когато пазарите са изкривени поради друг външен фактор", заяви Христов. Според него държавата трябва да се намеси разумно и добре преценено. 

Министърът бе попитан и за компенсациите за бизнеса. "Ако става въпрос за компенсации и други такива форми на подпомагане, ние не можем да предприемем нищо, защото Законът за бюджета се приема от Народното събрание. В момента такова функциониращо няма", каза Христов. По думите му нови може служебният кабинет да подготви и да внесе в следващото Народно събрание. 

Стана ясно, че страната ни продължава да пуска заявки към "Газпром". Единият ефект, който очакваме, евентуално да се възобновят доставките. Другият е да имаме добра позиция при евентуален арбитраж", каза още Христов. 

Енергийният министър обясни и думите си, че Русия е решила "Газпром" да не работи с нас. "Газпром Експорт" е търговска компания. Нейният бизнес е да продава газ, ако тя не продава газ или няма - или има някаква друга причина да не го прави. В случая те имат газ, остава изводът, че е политическа причината за решението да не участват активно в преговори", смята Христов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика