Енимехмедов с намерение да се кандидатира за независим депутат

11855
Енимехмедов с намерение да се кандидатира за независим депутат
Снимка: БГНЕС

Нападателят на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов даде заявка, че ще се кандидатира като независим кандидат на предсрочните парламентарни избори тази година. Това той обяви на излизане от Софийския апелативен съд, където се гледа мярката му за неотклонение.

Софийският апелативен съд отказа да измени мярката на Енимехмедов от домашен арест в по-лека, предаде БГНЕС.

В съда днес адвокатката на Енимехмедов Боряна Аврамова поиска по-лека мярка "подписка", но съдът отказа.

Делото срещу Октай Енимехмедов по същество е насрочено за октомври.

САС прецени, че изтеклият период от време, в което Октай Енимехмедов е задържан, не е неразумен в светлината на бързината, с която се разглежда производството. Мярката на Енимехмедов към момента "домашен арест" не му пречи да ходи на лекции. Това му е разрешено, както и да напуска дома си по уважителни причини.

След като чу определението на САС Октай Енимехмедов каза, че не е важно дали е разочарован, важното според него е това, че "в продължение на години ДПС разделяше гражданите на наши и ваши и че България е прекалено малка, за да бъде разделяна". Той каза, че това е нещо, което му тежи от вътре от години и полага усилия в тази насока – народът да се обединява. Едно от нещата, които трябвало да се случат било именно - това със "Сокола" както днес предпочиташе да нарича почетния председател на ДПС.

Самият той каза, че полага усилия за обединяване според възможностите си. "Всеки според неговите възможности. По делата ще ги познаете", заяви Енимехмедов.

Младежът, който преди година и половина застана с пистолет до лидера тогава на ДПС каза, че "идеята е народът да се обедини най-накрая и той се надява, че държавата ще събере сили да се изправи на крака и да вкара тези хора, които съсипали държавата, а именно - Сокола". "Той за пореден път за една година доказа политиката, която води, до какво води тя в крайна сметка и се надявам държавата да се изправи на крака, да ги хване тези хора за ушите и да ги вкара в съда. Мястото на тези хора е в затвора", каза той.

На въпрос за твърденията, че опитът за сплашване е променил Доган, Октай каза, че се надява "възможно най-скоро г-н Доган да излезе от своя дълбок философски сън, в който е изпаднал в продължение на една година, в която държавата и целият народ страда". След това посочи, че за случващото се днес цената ще я платим ние. "Ако това правителство още днес не си подаде оставката, то най-вероятно нищо добро не чака България", каза Октай. Според него, ако това не се случи, страната ще продължава да бъде в изолация. "Когато хората се оплакват от това какви са управляващите, по-скоро трябва да обърнат внимание на себе си, защото какъвто е народът, такива са и управляващите", продължи още той.

Енимехмедов сподели, че няма намерение да създава каквато и да е политическа формация. Единственото, което би могъл по някакъв начин, според него да бъде полезен на гражданите, е като участва в законодателството – "това се случва в НС". "Няма партия. Най-вероятно като независим", каза той и посочи, че с времето като вижда човек какво се случва, губи все повече желание, но той вярва, че в тази страна има доблестни мъже. "Те ще продължават да се борят в крайна сметка и за нашето бъдеще". Така ако съберат нужните средства би се кандидатирал. Хората, които биха му се доверели, си представя като хора "с вътрешно убеждение, хора с положително мислене за бъдещето на България. Само по този начин можем да променим страната – всички да мислим в тази посока. Ако по някакъв начин съдът сега ме беше освободил, щях да имам възможност да изляза и да участвам активно в събитията", заяви Енимехмедов.

Той смята, че отговорите на повечето въпроси, които задават журналистите, "всъщност са в главата на г-н Доган – питайте него". Според него той не излиза, защото го е страх. "Може би го е страх от вътрешнопартиен преврат в ДПС. Ние, младите, вече си отворихме очите", заяви Октай. Колкото до това дали е бил сам в решението си и действията си в началото на миналата година, когато застана с пистолет до Ахмед Доган, Октай Енимехмедов каза: "Сам съм, други няма".

На 26 февруари Софийски градски съд осъди на 3 години и 6 месеца Октай Енимехмедов. Той беше признат за виновен за закана за убийство и оправдан по обвинението за опит за убийство на почетния председател на ДПС. През май излязоха и мотивите по делото, в които се казва, че Октай Енимехмедов не е могъл да причини смъртта на Ахмед Доган. Категорично по делото няма доказателства за умисъл на подсъдимия да умъртви Ахмед Доган.

Делото в САС е след протест на прокуратурата, която протестира присъдата именно в частта, с която СГС приема, че няма доказателства за опит за убийство.

На 13 март 2014 г. САС пусна под домашен арест Енимехмедов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика