Ето кои имена влизат в проектокабинета на ПП-ДБ (СПИСЪК)

14769
Ето кои имена влизат в проектокабинета на ПП-ДБ (СПИСЪК)
Снимка: БГНЕС

Коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" определи проектосъстава на своя кабинет, който би предложил с втория мандат.

От рано тази сутрин Actualno.com разполага със списъка с имената на кандидатите за министри. Впечатление прави, че сред номинациите на новата коалиция преобладават кадри на "Продължаваме Промяната" и отсъстват ярки представители от коалиционните ѝ партньори от коалицията "Демократична България", съставена от "Да, България", ДСБ, "Зелено движение".

Интересен детайл е и присъствието на хора от бившите коалиционни партньори на двете партии, а именно - БСП и "Има такъв народ".

Ето и пълния списък:

  • Министър-председател: Николай Денков

Очаквано за поста на премиер е номиниран акад. Николай Денков. Той беше предложението на "Продължаваме Промяната" за министър-председател и в предишния парламент, когато партията получи втория мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Тогава се спрягаше името на Асен Василев. В редовното правителство на Кирил Петков Денков беше министър на образованието.

  • Министър на финансите: Асен Василев

За поста министър на финансите и управлението на европейските фондове е предложен съпредседателят на ПП Асен Василев. Той заемаше същата длъжност и в последното редовно правителство на четворната коалиция. През уикенда председателят на Народното събрание Росен Желязков изненадващо обяви, че няма нищо против именно Василев да стане финансов министър.

  • Министър на правосъдието: Милен Матеев

За правосъден министър е предложен Милен Матеев. Той беше председател на парламентарната правна комисия в 47-ото Народно събрание, а след последните избори не успя да влезе в парламента.

  • Министър на вътрешните работи: Андрей Янкулов

Андрей Янкулов е предложението на ПП-ДБ за поста на силов министър. Той е адвокат и старши правен експерт в Антикорупционния фонд, както и бивш прокурор в Софийската градска прокуратура. Янкулов напуска съдебната системата заради несъгласие с начина на управление в нея. Бил е зам.-министър на правосъдието (2014-2015 г.) и зам.-министър на вътрешните работи (2013 г.).

  • Министър на енергетиката: Радослав Рибарски

За един от ключовите постове - този на министър на енергетиката - е номиниран депутатът Радослав Рибарски. Той бе водач на листата на ПП-ДБ в Стара Загора. Бил е и председател на парламентарната комисия по енергетика в 47-ото Народно събрание.

  • Министър на регионалното развитие и благоустройството: Андрей Цеков

За поста министър на регионалното развитие новата коалиция ще предложи Андрей Цеков. Той е бивш зам.-министър на финансите, когато начело на министерството беше Асен Василев. Цеков е юрист, специализирал в Амстердам и Нидерландия, има опит в управлението на инвестиционния процес и корпоративни структури.

ОЩЕ: Депутат от ПП-ДБ: ГЕРБ да замълчат, ако нямат смелост да покажат правителството си с ДПС

  • Министър на външните работи: Ирена Димитрова

За министър на външните работи е избрана Ирена Димитрова - бивш зам.-министър в същото министерство по време на кабинета "Петков". На последните избори Димитрова бе водач на листа на "Има такъв народ" в Търговище, като дори в сайта на партията на Слави Трифонов пише, че Димитрова е и областен координатор на партията в района.

  • Министър на иновациите: Даниел Лорер

За министър на иновациите и растежа е предложен Даниел Лорер, който заемаше същия пост и по време на редовното правителство. Лорер е бизнесмен, инвеститор, предприемач и депутат в три народни събрания от "Продължаваме промяната". Водач на листата на новата коалиция на последните избори във Варна.

  • Министър на здравеопазването: д-р Христо Хинков

За министър на здравеопазването е предложен бившият директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) д-р Христо Хинков. Той е сред експертите, за които е посочено, че ще работят по политиките при официалното обявяване на обединението "Демократична България" през 2018 г.

  • Министър на транспорта: Георги Гвоздейков

Министерството на транспорта трябва да оглави Георги Гвоздейков, смятат от "Продължаваме промяната" - "Демократична България". Той беше директор на държавното дружество "България хели мед сървиз", което трябваше да се занимае с организирането на система за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Служебният кабинет го закри и прехвърли дейността му към правителствения авиоотряд.

  • Министерство на образованието и науката: проф. Генка Петрова-Ташкова

Предложението за за министър на образованието е Генка Петрова-Ташкова - бивш зам.-министър на образованието в кабинета "Петков". Тя е главен секретар на Медицинския университет в София и ръководител и създател на преподаване по "Фармакоикономика".

ОЩЕ: Сблъсък между бивши министри: Трябва ли лидерите на ПП-ДБ да се отдръпнат?

  • Министерство на отбраната: Тодор Тагарев

Предложението за министър на отбраната с мандата на новата коалиция е Тодор Тагарев. Той трябваше да бъде предложението за министър на отбраната в кабинета "Петков" след отстраняването на Стефан Янев заради позицията му за войната на Русия в Украйна, но в последния момент беше издигнат и избран Драгомир Заков след несъгласие от страна на тогавашния коалиционен партньор БСП. Известен експерт в сферата на сигурността и отбраната.

  • Министерство на икономиката: Юлиан Войнов

Предложението на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" за министър на икономиката е Юлиан Войнов. Той е финансист, икономически анализатор и преподавател в Стопанската академия в Свищов. Войнов е и един от учредителите на ДСБ.

  • Министър на електронното управление : Александър Йоловски

Министерството на електронното управление е поверено на Александър Йоловски - бивш заместник-министър, докато начело на ведомството беше Божидар Божанов от "Демократична България".

  • Министерство на земеделието: Христо Даскалов

Новата коалиция предлага за министър на земеделието бившият директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов. Той стана едно от емблематичните лица по времето на битката на редовното правителство с вноса на храни по границата ни с "Капитан Андреево".

ОЩЕ: Тома Биков: Готови сме да управляваме с ПП - ДБ на паритетен принцип, няма да ги обгрижваме

  • Министър на труда и социалната политика: Иван Кръстев

За министър на труда и социалната политика е предложен Иван Кръстев. Той е зам.-министър във ведомството, докато начело е Георги Гьоков (от БСП) по време на управлението на четворната коалиция с премиер Кирил Петков. Кръстев е бил кандидат-депутат от социалистическата партия.

  • Министерство на околната среда и водите: Юлиан Попов

Юлиан Попов е предложението за министър на околната среда и водите. Той вече е заемал същия пост в служебното правителство с премиер Марин Райков през 2013 г.

  • Министерство на туризма: Гергана Кабаиванова

За министър на туризма е предложена Гергана Кабаиванова. Тя беше кандидат-депутат от листата на "Демократична България" в Пловдив-област за изборите през април 2021 г. Тя е управител на фондация Local Food, основател на проекта "Пендара" и инициатор на фермерски пазари.

  • Министерство на културата: Яна Генова

Очаква се Яна Генова да бъде предложена от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" за министър на културата. Тя бе част от Управителния съвет на Национален фонд "Култура" по време на редовното правителство.

  • Министерство на спорта: Димитър Илиев

За министър на спорта отново е предложен Димитър Илиев - рали шампион и бивш кандидат за депутат от "Продължаваме промяната" на предишни избори. По време на редовното правителство на Кирил Петков беше зам.-председател на държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", но напусна, заради видяно от него безхаберие и липса на воля в институциите.

Припомняме, че до това предварително представяне на министрите от новата коалиция се стигна след поставения ултиматум от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той пожела от ПП-ДБ да види номинациите им за министри, за да прецени своите ходове с първия мандат. В първите дни след проведената лидерска среща ПП-ДБ не дадоха ясни знаци дали ще представят такъв състав, но след това са взели решение за обявяването на списък с имена. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика