Евгени Кирилов внесе предложение за нов параграф в доклада за Турция заради Ердоган

28490
Евгени Кирилов внесе предложение за нов параграф в доклада за Турция заради Ердоган
Снимка: БГНЕС

Българският депутат от Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент - Евгени Кирилов внесе предложение за нов параграф към проекта за резолюция относно тазгодишния доклад за напредъка на Турция към ЕС, в отговор на изявлението на турския министър председател Ердоган в Кешан, съобщиха от офиса на Евгени Кирилов.

Текстът на предложението гласи:

МВнР за изказването на Ердоган: Нека се подхожда внимателно

Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото ...

[Европейският парламент,] вземайки под внимание някои непремерени иредентистки изявления на министър-председателя Ердоган, призовава турските власти да се въздържат от провокативна реторика по отношение на региони в съседни страни, която би имала дестабилизиращ ефект върху добросъседските отношения със страни членки на ЕС, както и по отношение на някои страни от Западните Балкани.

Проекторезолюцията ще бъде разгледана в Комисията по външни работи и гласувана в пленарна зала в началото на следващата година.

Европейският парламент всяка година приема резолюции относно докладите за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС, в които дава оценка за процесите и тенденциите в съответната държава. Евгени Кирилов всяка година внася поправки по важните въпроси от двустранните отношения.

По негова инициатива в предишните доклади бяха включени текстове за обезщетение на българските тракийски бежанци от Турция, както и за възстановяване на собствеността на имоти на българската патриаршия в Истанбул.

ВМРО на нокти след скандалното изказване на Ердоган

Предизборно изявление и предколедна импровизация на турския премиер Ердоган произведе нов политически скандал на Балканите, в който ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика