Exacta Research: ГЕРБ печелят евроизборите, ако вотът беше сега

26294
Exacta Research: ГЕРБ печелят евроизборите, ако вотът беше сега
Снимка: БГНЕС

Съперничеството на евроизборите между двете водещи партии у нас ще бъде свирепо, сочат последните социологически проучвания. Ако изборите за членове на Европарламента бяха на 11 февруари, то ГЕРБ би получил 21,7% от гласовете на българите, а БСП – 19,2%. Това показват данните от национално представително изследване на Exacta Research Group, предаде „Фокус”.  

ДПС, АБВ и "България без цензура" са в пакет на 6 %. Рестартът на АБВ се оказва успешен, ако се съди по електоралната тежест на този проект към момента. Принос за това има и ранното оповестяване на водача на евролистата на АБВ – Ивайло Калфин, който е възприеман като най-успешният български евродепутат. Това твърдят една трета от интервюираните в настоящото изследване.

Exacta Research: Предсрочните избори са предпочитани пред пълен мандат на кабинета

Без промяна за последните два месеца остава делът на българите, според които кабинетът ще изкара мандата си до край. Това са 34% от рес...

Профилът на подкрепата за АБВ показва силни позиции на формацията в градовете-областни центрове, както и в по-малките градове на страната. По-често от останалите, на АБВ симпатизират хора на възраст над 60 години, както и респонденти със стандарт над средния.
АБВ не дърпа повече от 10-15% от избирателите на БСП и вероятно съумява да привлече периферия.

„България без цензура” е във възходящ тренд през последните месеци, като печели привърженици главно сред българите с патриотични нагласи, но дърпа малки дялове и от електоратите на двете големи партии. Партията на Николай Бареков е популярна сред младите българи, както и сред хората на възраст между 50 и 60 години. Влиянието й расте сред българите със среден стандарт и сред жителите на градовете извън столицата. „България без цензура” съумява да интригува част от избирателите, за които се борят и НФСБ, и „Атака”.

Проучването е проведено в периода 5 - 11 февруари т.г. В него са обхванати 1000 пълнолетни български граждани в 125 гнезда в 86 населени места на страната.

 

Извънпарламентарни формации ще бъдат партньорите заедно с АБВ, заяви Първанов

Извънпарламентарни формации ще бъдат нашите партньори в коалиция АБВ. Това каза на пресконференция в Добрич Георги Първанов, предаде Ра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика