Габриел: Водещо в работата ми ще бъде обединението

803
Габриел: Водещо в работата ми ще бъде обединението
Снимка: БГНЕС

Изразявам своята благодарност, за мен тази номинация е израз на доверие и отговорност. Това заяви номинираната за еврокомисар Мария Габриел.

Доверие най-напред в натрупания от мен досега опит и отговорност да приложа този опит в полза на България, отговорност България силно да отстоява своя интерес в рамките на общоевропейския. Да продължим да допринасяме за този единен и важен ЕС, добави Габриел.

Водещо в работата ми ще бъде обединението. Преди 131 г. дедите ни са написали „Съединението прави силата” на сградата на НС. Днес тази фраза придобива значението на обединението гради бъдещето. Точно това ще отстоявам. България в последните години показа авторитет вследствие на натрупания опит. Това сега за нас е още едно предизвикателство България да продължи да бъде обединител за каузи. Образованието и опитът ми е низ от доведени успешно до край каузи – каузата на земеделските производители, друга кауза е защита правата на жените и тук заедно със Захариева сме допринесли за това. Работата ми в областта на миграцията и Средиземноморието, и като съхранител на европейските ценности.

Това ще бъде и моята отговорност, да защитавам българския интерес в ЕК и да бъде успешно председателството ни на Съвета на ЕС.

Официално: Мария Габриел е българската номинация за еврокомисар*

Евродепутатът от групата на ГЕРБ Мария Неделчева - Габриел е българската номинация за еврокомисар. Това реши на първото си заседание ка...

Габриел обясни, че не би могла да се ангажира с ресор, тъй като процедурата тепърва предстои и въпросът за ресора е изцяло в ръцете на Юнкер. Мисията, която ще ми бъде поверена, ще бъде и вследствие на разговора, който ще се състои следващата седмица, посочи Мария Габриел.

Тя посочи, че до този момент не е воден разговор между нея и Юнкер и обясни, че днес се изпраща официално писмо до председателя на ЕК, който след няколко дни ще изпрати писмо, с което да покани Габриел за личен разговор. Вследствие на разговора ще бъде определен и ресорът й. Габриел допълни, че какъвто и ресор да има, водещ приоритет за нея остава защитата на България и европейските граждани.

Тя подчерта, че поема номинацията с чувство за признателност и отговорност. „За мен е важно да се спази процедурата, а в Европейския парламент ще продължа да оставам вярна на себе си, да работя с колегите за защита на интересите на европейските граждани“, коментира Габриел.

От своя страна Екатерина Захариева заяви, че ЕК няма как да посочи, на която и да е държава кой кандидат да предложи, като единственото им условие било кандидатът да е жена. „Убедена съм, че правителството излъчи най-силната кандидатура, която ще получи достоен ресор. Ангажиментът на премиера Борисов към Юнкер беше това да се случи възможно най-скоро и това се случи още на първото заседание на правителството“, каза още Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика