Галъп: 47,3% от българите одобряват изцяло машинното гласуване, 48,9% са против

1628
Галъп: 47,3% от българите одобряват изцяло машинното гласуване, 48,9% са против
Снимка: БГНЕС

Обществото подхожда плахо към въвеждането на широко и задължително машинно гласуване. Въвеждането на изцяло машинно гласуване в секции с над 300 избиратели (при запазване на „аварийна“ опция за хартиено гласуване) се посреща засега без ясно обществено мнение и с известно объркване.

Запознати с предвидения механизъм, 47,3% одобряват, но 48,9% не одобряват. Останалите се колебаят, показват данните от проучване на „Галъп”.

Най-боязливо реагират по-възрастните. В групата 65-74-годишните, например, неодобрението е на 60%. Ясно личат и партийните пристрастия – повечето електорати одобряват, с изключение на този на ГЕРБ. Електоратът на БСП пък е разделен в мненията си. Вероятно част от възрастните хора се чувстват несигурно, но пък друга част от социалистите споделят официалната позиция на ръководството на БСП.

Въпросът коя партия би увеличила гласовете си на новите избори, най-голямо е натрупването именно при „Има такъв народ“ – в 34,8% от всички отговори е посочена тази партия. Респондентите са давали повече от един отговор. Тук отговорите често са мотивирани с пристрастията, затова и на второ място с 30,6% от отговорите излиза ГЕРБ. Според 13,7% от запитаните пък ДБ ще увеличава гласове на новите избори. 12,6% казват БСП и това вероятно се дължи и на факта, че част от привържениците на БСП в по-високите възрастови групи не успяха да гласуват заради опасността от коронавируса. Като цяло, очакванията за ръстове са по-големи по отношение на новоналагащите се формации.

69,9% не одобряват поведението на Слави Трифонов след изборите на 4 април. Причината явно е това, че не беше направен опит за съставяне на правителство. 18,6% го одобряват, а останалите не могат да отговорят. И тук, става дума за очаквана партийна картина на отговорите: одобряващи Слави Трифонов са главно привържениците на формацията му и малка част от привържениците на ДБ и на ИСМВ. Закономерно, БСП в голямата си част не одобрява. Същото важи в още по-голяма степен за ГЕРБ.

Попитани в телефонен сондаж дали, според тях, са верни твърденията, че ГЕРБ и Борисов са рекетирали бизнеси, 54,3% от всички респонденти казват „да“, а 23,2% от тях казват „не“. 22,5% от запитаните се колебаят. По този въпрос, очаквано, привържениците на ГЕРБ, се изказват отрицателно, за разлика от привържениците на различните опоненти на ГЕРБ и дистанцираните от политиката.

Бяха сондирани и мненията по идеята на Красимир Каракачанов за обединение и „крачка встрани“ на лидерите на националистическите партии. Очаквано, мнозинството не може да отговори – защото е далеч от този сектор. Останалите се разпределят така: 25% одобряват, а 15% не одобряват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика