"Галъп": При избори днес, резултатите щяха да са същите

6674
"Галъп": При избори днес, резултатите щяха да са същите
Снимка: БГНЕС

Няма съществена промяна в посоката на обществените нагласи в последния месец. След като към началото на март спря първоначалната положителна инерция в показателите за доверие във властта, в началото на април те вече се установяват на определени нива. Спряло изглежда и лекото спадане на негативни очаквания за икономиката и свързаните с нея теми, което наблюдавахме в последните месеци.

Това показва Политическият и икономически индекс на „Галъп интернешънъл" - ежемесечно национално представително изследване, което е независимо от външно финансиране. То бе проведено между 26 март и 2 април сред 1011 пълнолетни българи в цялата страна, чрез пряко интервю по домовете.

Сагата за външния дълг свалила доверието в кабинета "Борисов"

Защо 61% от запитаните от „Галъп” изпитват недоверие към второто правителство на Бойко Борисов – причината е в сагата...

Доверието в правителството към началото на април е на нива от 30%, а недоверието - 58%. По отношение на парламента съотношението е 18% положителни оценки срещу 71% отрицателни.

Ако парламентарните избори бяха днес за ГЕРБ биха гласували 22,6%, за БСП - 14,8%, ДПС - 6,4%, РБ - 5,1%, ПФ - 3,4%, Атака – 2,5%, АБВ - 2%. Не биха гласували 40,1% от българите.

Разколебани в последните два месеца изглеждат част от избирателите на основната управляваща партия - ГЕРБ. Това е нормалното за политиката у нас постепенно изхабяване на подкрепата в управляващите в хода на мандата. Въпреки това 23% продължават да заявяват, че на парламентарни избори биха гласували за ГЕРБ срещу близо 15% за БСП. Това са проценти сред всички имащи право на глас и не са прогноза за изборния резултат. Ако, хипотетично, сега имаше избори за парламент, в него биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, а с реалистични изгледи да са в него са „Атака" и АБВ.

Идните месеци ще покажат дали има съществена динамика в доверието към президентската институция. В последните месеци традиционно около една трета оценяват президента положително, а около и над една втора - отрицателно. Няма сериозни промени в доверието и към другите публични фигури. Известно изключение е Румяна Бъчварова, която с поемането на новия пост очаквано повишава доверието си до 23%, с което утвърждава мястото си сред най-одобряваните министри. Конкретните данни за личните рейтинги и в този месец са предназначени за абонатите на Политическия и икономически индекс. В идните месеци, при наличие на съществени новости, те могат да бъдат публикувани.

Непроменени спрямо последния месец остават общите нагласи към посоката на развитие на страната.

"Екзакта": Двама министри са пред Борисов по рейтинг

Ако днес избираме народни представители, 27% от искащите да гласуват ще дадат вота си за ГЕРБ, а за БСП само 11%. Освен това всички пар...

20% намират, че България върви към по-добро, а 63% - към по-лошо. Потвърждават се изводите от Политическия и икономически индекс преди месец. Като цяло, доверието във властта не е продължило своя лек ръст от предишните месеци, но не е и потеглило надолу. Сходна е логиката и в очакванията за икономиката, личните финанси, цените, безработицата и т.н.

43% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши в идната година, 14% - да се подобри, а една трета смятат, че ще остане същото. Половината от запитаните пък очкват материалното положение на собственото им домакинство да остане същото, при една четвърт негативни очаквания и една десета позитивни. Близо две трети очакват цените да растат, една пета - да останат същите, а 5 на сто - да падат. 38% очакват безработицата да расте, 33% - да остане същата, а 14% - да намалява.

С изборите и установяването на новото правителство всички показатели за икономически очаквания показаха лека положителна тенденция - във връзка с настъпилото известно политическо успокоение. Сега тази тенденция изглежда разколебана, а идните месеци ще демонстрират ще има ли нова посока на показателите за икономически очаквания или пък те по-трайно ще се стабилизират.

Краят на правителството на Орешарски и последвалите месеци бяха свързани с повишена политическа и икономическа тревога, която се разсея със съставянето на ново правителство и станахме свидетели на закономерен лек растеж на доверието в институции и увереността по отношение на икономиката и личните финанси. Този начален кредит на доверие е характерен за първите месеци на всеки мандат. След него логично идва етап на нормализация - проявява се закономерната за напредването на всеки мандат плавна ерозия в обществения комфорт на властта. Нейните първи признаци се забелязаха още в началото на март и се потвърждават и сега.

Редовното изследване на „Галъп интернешънъл болкан" е проведено от 26 март до 2 април 2015 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 1011 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Известно е като ежемесечен Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл"® Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Методиката е сравнима с всички ежемесечни редовни сондажи на „Галъп интернешънъл" в България от 1992 г. насам.

"Галъп": Доверието в кабинета нараства двойно след първите 100 дни

От 15% на 32% нараства доверието в кабинета след първите 100 дни от управлението му. Това сочат данни от национално представително проу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика