Гасим пожари, разпалени от служебното правителство: Денков с критика към предишното управление

4329
Гасим пожари, разпалени от служебното правителство: Денков с критика към предишното управление
Снимка: БГНЕС

Налага се от първия ден на нашето управление да гасим пожари в повече от министерствата. Тези пожари наложиха да включим допълнителни дейности в програмата, което отнема много енергия и време от работата на екипите в министерствата. Това заяви премиерът Николай Денков на пресконференция в Министерския съвет.

На нея са и петима министри - на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

ОЩЕ: Кабинетът одобри управленска програма - ето петте приоритета

"Става дума за милиарди левове и сериозно забавени реформи и действия, от които могат да произтекат тежки последици за икономиката и за хората в страната. В някои от случаите става дума за очевидни управленски грешки и нарушения на правилата. С примерите, които ще дам, искам да разбия един мит, който много системно се появява и пропагандира - това е митът, че служебните правителства работят безупречно, като противопоставяне на редовните правителства", допълни премиерът.

Дкато положителен пример Денков даде служебния министър Крум Зарков, чиито законопроекти са помогнали да стартира успешно законодателната програма на това НС.

Негативни примери

Той започна с бюджета за 2023 г. който е бил внесен от служебното правителство, с което то е нарушило Закона за бюджета. След което е представило бюджет с дефицит 6.4%, който се оказа раздут дефицит.

Проблеми има и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). "Има изключително сериозно забавяне - реформи и инвестиции, които е трябвало да бъдат завършени до миналия декември, а всъщност са изпълнени наполовина. Това е довело до риск средствата по ПВУ да не бъдат получени през 2023 г.", каза Денков. 

Относно медицинските хеликоптери Денков изтъкна, че служебното правителство е закрило търговското дружество и е прехвърлило дейността към Държавния авиационен оператор, който няма право да извършва тази дейност. "Сега процесът трябва отново да се рестартира. Трябва отново да се създава търговско дружество, което да поеме дейността. Служебното правителство е сбъркало къде да прави оперативните площадки, където трябва да престояват хеликоптерите", каза премиерът.

Следващ пример Денков даде с Пловдивския панаир, където служебното правителство не е направило нищо, за да спре попадането му в ръцете на Георги Гергов.

Проблем има и в „Държавна консолидационна компания” (ДКК), като бяха отчетени неремонтираните язовири, изчезналите над 600 млн. лв., ПАВЕЦ "Чаира".

МРРБ за три дни, между 5 и 7 юни, АПИ оценява и входира над 30 000 страници, подадени заявки за текущ ремонт и поддръжка на Републиканската пътна мрежа за 4 млрд. лв за следващите 4 години. Можете ли да си представите как се оценяват тези страници за три дни?", попита Денков. Той обясни, че сегашният министър е направил проверка и е установил, че част от условията при заданията са незаконосъобразни и това му е дало основания да прекрати поръчката. "Сега ще има обжалвания и ще бъде поставено под риск изпълнението на тези дейности", заяви Денков.

Проблеми бяха отчетени и във ВиК проектите по ОП "Околна среда", инхаус възлаганията по АМ "Хемус", висящите поръчки в АПИ, отворени оферти за 600-700 млн. лв за основни ремонти по Републиканската мрежа, по които не са предприети никакви действия. Нищо не е направено и по АМ "Струма".

Енергетика

Не беше пропуснато и Министерството на енергетиката. "Още в края на миналата година се е появила информация в медиите, че вече са загубени 200 млн. лв. заради неподадени териториални планове за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник", отчете Денков. И добави, че България е в риск да загуби 1.6 млрд. лв, ако до края на годината тези териториални планове не бъдат приети. "Нищо не е направено от служебното правителство", каза Денков.

Проблем има и в договора с "Боташ". "Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция", каза Денков. "Турската фирма получава достъп до българския и европейски пазар, без обратното да е вярно. Нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебното правителство дългосрочен договор за 13 години, задължава държавата за стотици милиарди лева годишно, дори и България да не внася заложените количества газ", обясни премиерът.

Денков даде да се разбере, че част от нарушенията ще бъдат дадени на прокуратурата. "Предвид характера на тези дейности, ще предоставя част от тях на органите. Ако бъдат установени нарушения, те ще бъдат предадени на прокуратурата. Тези проблеми показват защо е необходим ясен контрол върху правителството, независимо дали е редовно, или служебно", каза премиерът.

ОЩЕ: Премиерът поиска спешни мерки и възложи реформи на четирима министри (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика