Георги Ганев: Кутев допринесе за паниката, ПИБ понесе страшен удар и удържа

58545
Георги Ганев: Кутев допринесе за паниката, ПИБ понесе страшен удар и удържа
Снимка: БГНЕС

Лицето Антон Кутев, със своето изказване вчера, допринесе за паниката днес – непремерено, надявам се не и умишлено, подчерта икономистът Георги Ганев, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Не става въпрос само за Първа инвестиционна банка, защото SMS-и са пращани и за други български банки. Но явно някой действитено се мъчи да лови риба в мътна вода, подчерта Ганев в предаването „Лице в лице” на bTV.

Радан Кънев: Борисов да не говори за банки и МВФ, да се доверим на БНБ

Лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев се изказа доста негативно относно думите на Бойко Борисов след консултациите с БСП и ДПС, с ...

Банковата ни система е изключително капитализирана, валутните ни резерви са от 28 млрд. лева – близо до историческия връх. Паричната маса в страната е 16-17 млрд. лева, т.е. резервите ни я покриват почти два пъти. Банковите депозити са гарантирани до 100 хил. евро и това е не само българска, а и европейска гаранция – това решение беше взето на европейско ниво по време на финансовата и икономическа криза. Препоръчвам, като член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, хората да не се паникьосват, добави Ганев. Да не забравяме, че правителството взе и 3 млрд. лева нов заем и те могат да се използват.

Проблемът сега е политически – българската държава се остави да бъде завладяна от олигархически кръгове, на които не им пука за обикновените хора и искат да завлекат и нас, смята Ганев.

И да завърша - 800 млн. лева, колкото се изтеглиха от ПИБ, е световен рекорд. А Първа инвестиционна банка го понесе - няма такава банка в световен мащаб. 13-14% от депозитите е това и те бяха обслужени, подчерта Ганев.

Същевременно социологът Иво Христов посочи, че ако някой си мисли, че ще се повтори 1997 година, объркал е времето и мястото. Според него има три сценария – дошла е „нощта на дългите ножове” между два олигархични кръга, трети кръг иска да излезе на софрата или че някой се мъчи да всява страх, за да лови риба в мътна вода.

Калфин: Заради слабата държава живеем в тази ситуация

Това, което се случва момента в България, показва слаби и липсващи институции. Така Ивайло Калфин от АБВ коментира в ефира на Дарик рад...

Колкото пъти БСП влиза във властта, толкова пъти предизвикават хората да излязат с камъни, коментира поетът Румен Леонидов. ДПС сега смазва окончателно авторитета на партньорите си, а утре като се прегърнат с ГЕРБ ще се завърши голямата трагедия, счита Леонидов. Да се маха цялата шайка около лицето, което заминава днес за Брюксел и да дойдат отляво хора, които могат и са достатъчно почтени, добави той.

ДПС има невероятният лукс да има електорат, който по никакъв начин не ѝ търси сметка. Така ДПС може да си играе с всички, да прави пируети, намига си, пие си кафенце с когото иска. Този, с когото ДПС пие кафенце обаче, да погледне сега какво се случва с БСП – защото и на него ще му се случи същото, може и да не отнеме година, добави Георги Ганев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика