Георги Първанов поиска национално съгласие за Изборния кодекс, бюджета и енергетиката

18151
Георги Първанов поиска национално съгласие за Изборния кодекс, бюджета и енергетиката
Снимка: АБВ

Декларация за национално съгласие в три области трябва да бъде приета от всички партии в България. Ако това бъде сторено, датата на изборите не е толкова важна. Дата на избори през септември е изгодна само на майсторите на технологията Цветанов и Пеевски - новите партии имат нужда от време, за да разгърнат идеите си. Това каза президентът на България в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов на пресконференция на АБВ. 

Първанов предложи да се разшири територията на съгласието между партиите, като медиатор да е президентът. В тази декларация ще залегнат няколко ключови въпроси - бюджет 2015, развитието на българската енергетика и промени в Изборния кодекс, информира Агенция "Фокус".

Според Мая Манолова няма вечни партньорства в политиката

Няма вечни партньорства в политиката. От началото на партньорството ни с ДПС имахме една ясна цел - да спрем полицейщината, да спрем ...

Първата точка е постигане на съгласие по бюджетната политика, бюджетната философия, върху която ще се изгражда новият бюджет за 2015 година. „Сега се спори за датата на изборите - дали след или преди приемането на бюджета да станат изборите”, каза Първанов и допълни, че по закон бюджетът за 2015 година трябва да бъде внесен до 30 октомври. „Има голяма вероятност едни да направят бюджета, други да го изпълняват, други да плащат сметката, както се казва”.

Втората тема, по която трябва да се търси съгласие, е енергийната политика на България, „заради изключително тежкото състояние, в което се намира българската енергетика и сериозните предизвикателства, пред които сме изправени”. По думите му, не търпи отлагане решаването на въпроса за българската позиция за „Южен поток”. Важен е и въпросът за бъдещето на ядрената енергетика у нас, като Първанов посочи, че в новата енергийна стратегия на страната този въпрос е засегнат съвсем бледо и много по-неясно, отколкото е било в предишните 4-5 стратегии. Като основни насоки по тази тема Георги Първанов посочи предприемането на мерки за удължаването на срока на експлотация на 5 и 6 реактор на АЕЦ Козлодуй, постепенна готовност на други ядрени проекти, сред които е и Белене, и изграждане на седми блок в АЕЦ Козлодуй.

„Белене е с 2 обиколки преди евентуалният търг за седми реактор в Козлодуй, затова Белене трябва да се реализира”, заяви Първанов. Лидерът на АБВ посочи и проблемът в управлението на енергийните дружества, като един от сериозните в българската енергетика. „Там има неща, които изглеждат много тежко и драматично и отново причината е напълно субективния подход във формирането на ръководството на тези дружества”, каза Първанов и заяви, че не разбира логиката в това, държавата да се определя като лош стопанин на тези дружества и те да се предоставят на други държави.

По отношение на промените в Изборния кодекс, Първанов заяви, че трябва да се изчистят онези детайли, които улесняват покупко-продажбата на изборите и визира увеличение брой на наблюдателите в изборния ден. „Това идва да покаже, че някой е обмислил, че по този начин може да бъда заобиколен законът”, каза още той. Лидерът на АБВ посочи, че промяната на Изборни кодекс може да върне идеята за мажоритарен вот. "Видя се, че хората са активни по отношение на личностите”, каза Първанов и допълни, че това показва, че трябва да се разшири тази практика. „Начинът, според мен, е 50 на 50 – смесена избирателна система - нещо, което много хора искат и сега. Разбира се, може да се направят и други действия, които поне частично да изчистят имиджа на политиката. Това, което ние предлагаме е рязко свиване на субсидиите на партиите”, заяви Първанов. По думите му е очевидно, че партиите не участват равнопоставено в изборите.

Първанов апелира за бързи предсрочни избори

За бързи предсрочни избори и задължително гласуване се обяви Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ в предаването „...

Във връзка с бъдещето на АБВ Първанов обяви, че в края на този месец ще има конференция, "на която ще дадем за първо обсъждане на проектоустава и програмната декларация на партията".

„Амбицията ни е АБВ не да се стеснява, а да разширява своя периметър с включването на нови партии. Към момента, аз мога категорично позитивно да оценя нашите отношения с различните формации - Социалдемократи и Либерали, така че мисля, че няма никакво основание да се отказваме от това”, завърши Първанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика