ГЕРБ и БСП се захапаха здраво за актуализацията на бюджета и КТБ

36685
ГЕРБ и БСП се захапаха здраво за актуализацията на бюджета и КТБ
Снимка: БГНЕС

Въпреки ултиматума на работодатели и синдикати към политиците, търканията между ГЕРБ и БСП по фундаментален въпрос като актуализацията на държавния бюджет отново започнаха с пълна сила.

Тежкият артилерийски огън беше открит още сутринта от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който се засегна от коментари на Румен Гечев по негов адрес във връзка с банковата система. Борисов припомни кой е Гечев - заместник-министър на икономиката от правителството на Жан Виденов и добави, че такива хора много-много не трябва да се произнасят.

Борисов иска незабавна ревизия на бюджетите и на държавата, и на НЗОК

Задължително трябва да има актуализация на бюджета на Здравната каса. Също и на държавния. Ето, криеха се, криеха се, но на края вече н...

Тонът на Борисов беше подет и от заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев. Той също припомни "вицепремиерското минало" на Гечев по времето на Виденов и обяви за наглост такива "реномирани" специалисти като Гечев да се опитват да "менторстват" по медиите

"Преди Гечев и "банковите експерти" на БСП да говорят, би трябвало да дадат отговор на простите въпроси: Кой управляваше България когато имаше фалити на банки през 96-97 година? Кой беше тогава ресорен вицепремиер? И кой управлява сега държавата, когато пак имаше опашки пред банките", попита Димитър Главчев.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ подчерта още, че управляващите от БСП и ДПС трябва да отговорят публично откъде ще вземат пари за подкрепа на ликвидността на една банка, която трябва да отвори на 21 юли и която те обявиха, че ще национализират. "Ако отговорът е фискалният резерв, то си струва да припомним на БСП, че неговият размер в момента е 6 милиарда лева, от които близо 1 милиард не са налични, защото са очаквани под условия от ЕС. Струва си да напомним на БСП още, че по закон трябва да има налични 4,5 милиарда лева във фискалния резерв на държавата. И остават 500 милиона, които управляващите трябва да кажат за какво по-напред ще използват – за актуализация на бюджета на НЗОК, за ликвидиране на дефицити в енергетиката, за необезпечените договори по новообявените обществените поръчки за 700 милиона или за ликвидността на въпросната банка. Очевидно е, че сметките им не излизат, но винаги е така, когато БСП е на власт", категоричен беше Главчев. Той припомни още, че когато миналата Тройна коалиция предаде властта на ГЕРБ през 2009 г., тогавашният финансов министър Орешарски призна, че оставя държавата с дефицит от 500 милиона лева и потенциален такъв от 6 милиарда лева. Димитър Главчев от ГЕРБ обяви още, че по данни на Министерството на финансите към 31 май 2014 г. дефицитът в държавния бюджет е 888 милиона лева.

БСП в контраатака

Р. Тодорова: Невъзможно е НЗОК да фалира

Не мога да допусна, че някой може да фалира Здравната каса. Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Рум...

Да се иска прекрояване на бюджета в средата на годината си е откриване на предизборната кампания на ГЕРБ. Това каза пред журналисти в парламента Румен Гечев, зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм и депутат от  Коалиция за България, предаде Агенция "Фокус".

„Бюджетът на Здравната каса е част от общия бюджет. Ако там правителството представи разчети, че е необходимо парламентът да гласува промени за Здравната каса, тогава ние ще разискваме и евентуално ще подкрепим. Колегите от ГЕРБ бяха оставили Бюджет 2013 г. с бюджет на Здравната каса само до октомври и трябваше да прегласуваме и да уреждаме бюджета за 2013 г. За 2014 г. ако наистина числото е около 300-350 милиона лева, нека да припомним, че колегите от ГЕРБ взеха от българския народ милиард и половина от Здравната каса и го похарчиха незнайно къде и до момента”, заяви Гечев. „Този милиард и половина би стигнал за актуализация и в следващите пет години, но този милиард и половина е похарчен и го няма. Ако наистина се докаже, че има необходимост от актуализация на Здравната каса, тогава парламентът ще разисква този въпрос. Другите параметри от бюджетните приходи – на НАП и другите, се движат в рамките на нормалното и има неизпълнение в първите шест месеца от само процент и половина, който ще бъде наваксан във вторите шест месеца. Ще бъде наваксан, като работят по-добре митниците”, добави той.

„Има два силни периода в приходите на бюджета. Единият е плащането на данъците пролетта, вторият – основното перо прихода от ДДС около Коледа. 30-40 на сто от търговския оборот на годината става в края на годината. Тогава приходите от ДДС са най-големи. Неизпълнението в 1,5 % от първите 50 % на бюджета е в рамките на нормалното и може да бъде наваксано”, посочи още Румен Гечев.

„Резервът не може да се изпразни, той в момента е 6 милиарда. Г-н Борисов похарчи 4 милиарда от стария резерв. Ние сме възстановили 2 милиарда и в момента той е 6 милиарда. Има над 2 милиарда в Гаранционния фонд, има 5 милиарда в банково управление на БНБ”, завърши депутатът. По думите му 326 милиона лева, които да бъдат отпуснати за НЗОК, няма откъде другаде да дойдат, освен от фискалния резерв на държавата.

Менда Стоянова: Управляващите нарочно направиха неизпълним бюджет

Щом има дупка, значи няма пари да се извършат всички разходи, планирани в бюджета – за здраве, за пенсии, социални разходи. Актуа...

"За КТБ предложението трябва да дойде от този, който е оторизиран от Конституцията, а това е БНБ. БНБ е изпратила квестори, те правят оценка, те ще кажат. Когато те си направят доклада за банката, ще преценим кой от вариантите да бъде подкрепен. Не е работа на депутатите да коментират банки", обясни Гечев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика