Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ и ДПС предлагат великденски добавки за пенсионерите (ВИДЕО)

02 април 2024, 13:05 часа • 3103 прочитания

ГЕРБ и ДПС ще поискат великденски добавки за пенсионерите, стана ясно от брифинг в парламента. Инициативата е на бюджетна и социална комисия в парламента, като измененията са заложени в Закона за държавното обществено осигуряване.

Какъв ще е техният размер?

"Ще поискаме да бъдат отпуснати еднократни суми в размер на 75 лева за пенсионерите, които са под линията на бедност", обяви Деница Сачева, която е депутат от ГЕРБ и председател на социална комисия. Тя уточни, че тези добавки нямат отношение към доходите на пенсионерите. "Нашето предложение се отнася до това да покажем, че България е солидарна държава и че всички мислят за бедните хора", заяви депутатът от ГЕРБ.

Според нея вместо да се правят дарителски кампании, държавата трябва да възстанови традицията, при която за Великден и за Коледа пенсионерите получават добавки. ОЩЕ: Ще получат ли пенсионерите великденски добавки?: Отговорът на социалния министър

Колко ще струва това на бюджета?

Сачева уточни, че става дума за около 40 млн. лв. и близо 534 хил. пенсионери, чиито доходи в момента са до линията на бедност.

"Тези разходи не касаят трансфери от бюджета. Те ще бъдат посрещнати с вътрешни размествания в Закона за бюджета на ДОО", обясни Йордан Цонев, който оглавява бюджетната комисия в 49-ото Народно събрание. 

Той увери, че в следващия месец след внимателен анализ на приходите и разходите, ще търси и други възможности за подкрепа социално слаби и уязвими групи от българското общество.

Предизборна кампания ли са добавките?

Сачева нарече внушения твърденията, че това е част от предизборна кампания и ги определи като несъстоятелни.

"Вече чухме тезата на правителството, което имаше извънредно заседание на Министерски съвет. Не разбирам защо на никой не му прави впечатление какви разходи се случват в рамките само на два дни и то името на кабинета", коментира Сачева. ОЩЕ: Като за последно: Денков развързва кесията за администрацията

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес