ГЕРБ: Имаме убедителни аргументи срещу ветото върху антикорупционния закон

1032
ГЕРБ: Имаме убедителни аргументи срещу ветото върху антикорупционния закон
Снимка: БГНЕС

Правната комисия в парламента ще разгледа на заседание тази сряда ветото на президента, наложено на антикорупционния закон, който депутатите окончателно приеха в края на миналата година. Това обяви председателят на комисията Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред БНР.

Той подчерта, че заседанието на комисията е нарочено още преди началото на официалното пленарно време (парламентът започва работа на 11 януари - бел. ред.) и ако председателският съвет на Народното събрание реши, ветото на антикорупционния закон може да бъде разгледано още тази седмица в зала.

Кирилов заяви, че в правна комисия ще се придържа към мотивите на държавния глава, които "не били много". По думите му екипът на президента е направил обобщение на всичко казано от БСП в дебатите по закона досега. Самото вето пък не е изненадало управляващите, защото намерение за налагането му президентът Румен Радев заяви още докато течеше приемането на закона на второ четене.

Христо Иванов за ветото: Позицията на президента е шизофренична

Мотивите за ветото на президента са напълно аргументирани, но позицията на президента е изначално шизофренична, защото той продължава д...

В мотивите на държания глава имало "политически мотиви, маскирани с правни аргументи", но доминирали и "правно-техническите съображения". Управляващите вече са излагали позицията си по тези мотиви и смятат, че техните контрааргументи са убедителни.

Председателят на правната комисия в парламента коментира двата основни аргумента на президентското вето - каква е гаранцията за политическа независимост при начина на сформиране на антикорупционния орган и използването на СРС-та.

По думите на Кирилов Народното събрание създава много органи. "Това, което гарантира обществения интерес, е публичната процедура за подбор на кандидатите." Това било и най-прозрачната процедура, която се прави за избор на кадри на висши държавни длъжности.

Според него практиката на Народното събрание в последните два парламента значително се е подобрила, като парламентът бил изпълнил изискванията на международните партньори в този подбор. Друга защита била, че във всеки парламент имало опозиция и спорът с управляващите ще изкарва наяве всички качества и недостатъци на кандидатите, за да не се стига до грешни избори.

Така при избор на кандидати за антикорупционния орган управляващите нямало как да не се съгласят с аргументите на опозицията, заяви още Кирилов. След уточнението, че управляващата коалиция има достатъчно гласове да наложи и спорни кандидати, той обясни, че когато се разбере, че има даден кандидат имал явни недостатъци, това се обсъждало.

Президентът откри Новата година с вето върху Антикорупционния закон

В първия работен ден на Новата година президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за противодействие на...

Процедурата по избор в парламента била качествен филтър, който депутатите са показали, че може да действа ефективно.

За използването на СРС-та от новия орган за борба с корупцията Кирилов заяви, че е грешно внушението, че веществените доказателства от подслушване на агенцията няма да се използват от прокуратурата. "Не е така - когато насочват към престъпление, ще се ползват от държавното обвинение", увери председателят на правната комисия. Уточнено му беше, че проблемът е с тези, които няма да се ползват от прокуратурата - дали няма да се злоупотребява с тях, на което той заяви, че съдебното разрешение е гаранция срещу злоупотреби. А когато не се ползват от антикорупционния орган, СРС-тата ще се унищожават.

Кирилов коментира и оттеглената непосредствено преди празниците оставка от депутата от ГЕРБ Делян Добрев, с която бе сезиран Конституционният съд от БСП. Според Кирилов конституционните съдии трябвало да съобразят факта, че Добрев си е оттеглил оставката, и да преценят дали има предмет по настоящия спор, да се произнесат по принцип или да прекратят делото.

Добрев бил поставен под огромен натиск и честната, човешка реакция била оставката.

След дебатите в парламента обаче той е можел да направи своята преоценка, допълни Кирилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика